נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במסעדת איזבלה בר, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at Isabela bar restaurant, Haifa

03/01/2012 - אזכרה קני גרדינגר

מפגש 4 בינואר 2012, ט' בטבת תשע"ב במוזיאון חיפה- מוקדש לזיכרון חברנו נג"ל קני גרדינגר ז"ל

המפגש העסקי  של המועדון- מס'  21 לשנת הרוטרי 2011-12 נערך הפעם במוזיאון העיר חיפה, והוקדש לזכרו של חברנו נג"ל קני גרדינגר ז"ל.  הוא החל בהתכנסות החברים  ואורחים שבאו במיוחד מרחוק ומקרוב לביקור מודרך בתערוכה המעניינת "תערוכת אולמות מופלאים" המוקדשת לתולדות בתי הקולנוע והתיאטראות בחיפה, ובראשם תולדות קולנוע ארמון אז והיום. לאחר הסיור המעניין בהדרכה אישית של אוצרת התערוכה, וההתרשמות מהמוצגים הרבים, ולאחר טעימות מהכריכים, העוגות והשתייה שעל שולחנות האירוח התכנסנו באולם שבמקום. הנשיא המכהן צבי ענר הכה בעוז על הפעמון ופתח בדבריו. הנשיא קידם בברכה את בני משפחת גרדינגר, את נגידי הרוטרי בעבר  גידי פייפר,גדי ססובר, מוטי בר-דגן, נגידים מיועדים מושיק יונאי,, מלי לוי ושאול ד'אנג'לי , את הנגיד בהווה משה אידלמן וכן את כל חברי המועדון.

כמימים ימימה, הגיע חלקו של הטכס הרוטריוני. את ברכות הרעות הביא מזכיר הכבוד ר/זאב מטר. ‏את פסוק השבוע הביא נ"מ משה גן-צבי: בפרקי אבות- ספר הערכים וההנהגות של חז"ל נאמר: "הוי מקדים בשלום כל אדם ‏והוי זנב לאריות  ואל תהי ראש לש‏ועלים" . המקור למנהג הקדמת השלום בין איש לרעהו, הינו מפרשת השבוע פרשת ויגש שבה יוסף ‏פוגש את אחיו ולמרות הקרע העמוק ביניהם, מתאר המקרא: "'וישאל להם לשלום" ובהמשך ‏ממשיך יוסף ושואל: "השלום אביכם הזקן" ... ‏נתינת השלום והקדמתו היא מקור להוכחת צניעות האדם מול חברו, לכיבוד הבריות וליצירת אוירה של כבוד הדדי בחברה היהודית והאנושית. ‏אין קשר בין הנאמר ברישא של המשנה בעניין הקדמת השלום לבין הסיפא שלה: "והוי זנב לאריות ואל תהי ראש לשועלים" . ‏אבל במעמד שלנו היום, בהקשר למועדון ובייחוד בהקשר לאדם  שלכבודו ולכיבוד זכרו התכנסנו כאן היום- חברנו נג"ל קני גרדינגר ,  כן קיים הקשר . ‏מעבר לעובדה שקני היה עם כולנו "בגובה העיניים" ונהג כלפי כל אחד מאיתנו, מבוגר וצעיר כאחד ,כאחד העם, בהקדמת השלום, היה קני בבחינת ראש לאריות. ראש לאריות במעשים, בחשיבה, בפעילותו הערכית המיוחדת . על זה נאמר עם הסתלקותו מאתנו, שעדיף לכל אחד מאתנו לראות בקני מודל לחיקוי לעשייה, בבחינת לא להיות ראש לשועלים בעשייה השולית, אלא להיות זנב לאריות ולהוביל את העשייה החשובה כדוגמת קבוצת האריות של תנועת רוטרי ישראל בכלל ומועדון רוטרי חיפה בפרט, שקני היה מראשיה של קבוצה מיוחדת זו  שנים כה רבות. ‏יהי זכרו ברוך!

את הברכה הבינלאומית הגישה חברתנו ר/טובה גילת:   ראשית הקולנוע חלה ב 1895 ‏כאשר האחים לומייר מליון המציאו את מצלמת הקולנוע הראשונה. באמצעותה הצליחו האחים לצלם מספר סרטים דוקומנטריים  בני כדקה כל אחד .למרות שהמצאתם זכתה לעניין בקרב הציבור, הם הגיעו למסקנה  העסקית השגויה כי לטכנולוגיה שהמציאו אין ערך עסקי מאחר וניתן באמצעותה רק לתעד אירועים. כמובן שההיסטוריה הקולנועית הוכיחה כי הם שגו .גורג מלייס אשר קנה את המצאתם כבר הבין כי ניתן לביים תמונות ולספר סיפור בדיוני קטן על המסך. רעיון זה הצעיד את הקולנוע צעד גדול קדימה. אולם עדיין לא הובנה היכולת לספר ‏סיפור מורכב המתרחש במקומות שונים ובזמנים שונים. את הבסיס לכך יצר גריפית האמריקאי ב 1915 ‏כאשר באמצעות העריכה יצר שפה קולנועית משוכללת שאפשרה לספר סיפורים מורכבים על מסך הכסף. כך מתחילת המאה ה - 20 ‏הופכת הוליווד לעיר תעשיית הסרטים. הקולנוע הפך לא רק למוצר בידור כפי שחשבו בתחילה, אלא למוצר תרבות רב ערך. הברכה השבועית מוקדשת אם כן למועדון רוטרי בהוליווד שקליפורניה בארה"ב.  Holywood Rotary Club . ‏המועדון של הוליווד . 5280 ‏ במחוז פועלים 46 מועדוני רוטרי ובהם  2090 ‏חברים. המועדון של הוליווד נוסד בשנת 1925 ‏כיום חברים בו 13 ‏איש.  הפגישה השבועית נערכת בימי שלישי בשעה 12:15  ‏במסעדת טרסטאבר בהוליווד בולברד 423 ‏. הנשיא הנוכחי שהוא גם המזכיר, מתגורר בסנטה מוניקה. אחד הפרויקטים החשובים במועדון הוא סיוע והעשרה לתלמידי תיכון וחט "ב בלימודים  אמנות וספורט בשיתוף  מועדונים נוספים בסביבה. בתכנית ההעשרה משתתפים  2700 ‏תלמידים מיעוטי יכולת מלוס אנגלס. נרימה כוס של ברכה למועדון רוטרי הוליווד!

בשם המשפחה נשא דברים הבן מוקי גרדינגר: חברי רוטרי יקרים - לפני כתשעה חודשים פנו אלינו ממוזיאון חיפה וביקשו את עזרתנו ליצירת התערוכה אותה ראינו כולנו עתה.סיפרתי לאבא, שכבר לא היה בקו של בריאות ועיניו אורו. במשך שבועות, חזר ובדק האם מסרנו את המכתב הזה או את התמונה ההיא וכו' וכאשר שמע ממני כי הקולנוע המרכזי בתערוכה יהיה קולנוע ארמון ולא רק  זאת, אלא שלתערוכה יקראו " אולמות נפלאים" זה גרם לו אושר גדול.
עם חלוף החודשים מצבו החמיר, והוא יצא מהבית לעיתים נדירות, ורק לדברים שבאמת  היו חשובים לו לדברים שאהב, בעיקר לישיבות הרוטרי שהיה כה יקר לו. קווינו כולנו, יחד איתו, שיהיה לו את הכוח להגיע לאירוע הפתיחה של התערוכה.
התערוכה נפתחה ביום שישי 14 לאוקטובר, עוד מספר ימים קודם לכן, הזכיר לי אותה  בהתרגשות, אך ביום שישי, לצערנו הרב, הוא כבר לא היה בהכרה, אני נאלצתי לברך כאן במקומו, ובלילה בין שישי לשבת הוא הלך לעולמו. כאילו חיכה לפתיחה – כמה סימלי!
לכן, כשעלה הרעיון לקיים את מפגש הרוטרי, כאן בתערוכה שמחנו מאוד, שמחנו כי נפגשים כאן היום שלושת המעגלים המרכזיים בחייו:
המעגל העסקי- עיסוקים רבים אבל הלב עם הקולנוע. המעגל של המחויבות והפעילות למען הציבור- שוב אין ספור פעילויות – אבל הלב ברוטרי. וכמובן המעגל המשפחתי – הילדים, הנכדים והנינה הראשונה שהגיעה כחודש לפני הסתלקותו.
מטבע הדברים שבמפגש זה, נדבר על אבא הרוטריון .כולכם הכרתם את פועלו ברוטרי, את אהבתו לרוטרי ואת החשיבות שנתן לרוטרי. אני אנסה לתת לכם מעט את הזוית שלנו, הזוית של המשפחה לאבא הרוטריון. מגיל קטן אני זוכר, את השם-  "רוטרי" כחלק בלתי נפרד מההווי בבית. מועדון הרוטרי בילדותי – היה נפגש כאן ממול, במלון שנקרא מלון אפינגר - לא הייתי בישיבות כמובן, למעט אותה  ישיבה בה החליט המועדון לארח את שחקני מכבי חיפה, לאחר זכייה ראשונה בגביע המדינה,ואבא בהכירו את בנו חשב שזאת תהיה ישיבה שתעניין אותי.... הייתי בן 9 או 10 והוא כמובן צדק – היה מעניין.
בשנת 61 – 60 היה לנשיא מועדון  חיפה וכנראה שהצליח בתפקיד כי אחרי הפסקה של שנה בלבד נבחר לנגיד האזור לשנת 62/63 , ואותה שנה זכורה לי במיוחד, כי לפי הנוהג הוא ביקר בכל מועדון פעמים, והוא בהתלהבות רבה לא החמיץ אף ביקור. המגע עם האנשים, השהיה במועדונים ( אז כשלושים ) הייתה אחד החלקים שאהב יותר בשנת הנגידות. לאחר שנת הנגידות – הגיעו עשרות שנים של פעילות בתוך רוטרי –ישראל, פנימה ובמישור הבינלאומי- לו נתן משקל רב – החוצה. תוך כדי השנים הקים וייסד את קרן המלגות האזורית ע"ש אביו משה גרידינגר ז"ל שהייתה בבת עינו. במהלך השנים הביאה קרן המלגות עשרות מלגאים ממדינות רבות בעולם, והוא יחד עם הפעילים המסורים בקרן דאג תמיד לכל פרט ופרט בשנה או בשנתיים שהם שהו כאן. וכל פעם כשהיינו נפרדים ממלגאי את מילגאות שכמובן היו תמיד אורחים רצויים גם בביתו, היה אומר לנו בגאווה, הנה יוצא עוד שגריר מוצלח למדינת ישראל ורוטרי ישראל לעולם, והיה חוזר ומסביר שכל מלגאי הוא עוד אבן קטנה בבניית הרצון הטוב כלפי מדינת  ישראל שהייתה כה יקרה לו. אנו כמובן, כמשפחה, נשארים מחויבים לקרן  ונבוא בשבועות הקרובים בדברים עם רוטרי ישראל על מנת לגבש דרך שתחזק את הקרן ותמשיך את פעילותה.
ולסיכום, מצאתי היום באתר האינטרנט את דבריו של אבא בפניכם ביום 17/7/2004  בטקס הענקת אות פול האריס וכך אמר בסיום:" המסר הוא פשוט- אסור לנו לשקוט על השמרים ". תסכימו איתי שזה מסר טוב לרוטרי, אבל באותה מידה מסר טוב לכל דבר, מסר טוב למדינה, מסר טוב לכל אחד כפרט – בכל מקרה כפי שהיה אומר לי לעיתים –" עמידה במקום היא כמו הליכה אחורה".
בשם המשפחה , אני מודה לרוטרי, מודה למועדון רוטרי חיפה ומודה לכל אחד מכם, חבריו הטובים- על היחס החם, האהבה והערכה שנתתם לו לאורך כל השנים ובמיוחד בשנה / שנתיים האחרונות, בהן כל יציאה למועדון או למפגש- הייתה נקודת אור גדולה עבורו גם במצבו הגופני הלא פשוט. החיבוק בו קיבלתם אותו תמיד היה מאוד חשוב לו, והמשפט המיתולוגי שמלווה את רוטרי, וליווה אותו עד ימיו האחרונים –" שירות לזולת מעל לפרט" – ימשיך ללוות אותנו, המשפחה, כצוואה חשובה שקיבלנו ממנו. תודה לכולכם.

בשם רוטרי ישראל נשא דברים נג"ל גידי פייפר:
‏משפחת גרדינגר מוקי ,בקי,שרי, מירב, משפחת הרוטרי חברים, נפגשתי לראשונה עם קני בסוף שנות השמונים. בשנים אלה התחלתי פעילותי ברוטרי ישראל  ומיד כמעין זיק של חיבור הרגשתי עצמי קרוב לקני והרשו לי לומר בשיא הצניעות שזה היה הדדי. כל המפגשים שלנו היו משמעותיים עם הרבה נוכחות של האיש הנפלא הזה נג"ל קני גרדינגר וכפי שהרבה פעמים בעיקר בפורומים רשמיים קראנו לו ‏ה " Senior Member ‏" והוא היה באמת כזה תרתי משמע. ‏קני חבר מועדון חיפה ונשיא המועדון בשנת הרוטרי 1960-1961 ‏היה לנגיד השלישי של רוטרי ישראל  בשנת הרוטרי 1962 ‏- 1963 ‏והוא בו 38 ‏! -‏צעיר הנגידים עד כה. ‏סיסמת הנשיא העולמי  Nitish C.Laharry   ‏מכלכותה הודו הייתה   ‏"הצת הניצוץ שבלב"- The Spark Within ‏Kindle  ‏כן הצת הניצוץ שבלב והוא הצליח תמיד להצית את הניצוצות שבלב. ‏"עלינו ללבות הרצון והנכונות הרדומים שבלב כל רוטריון לשלהבת של אחווה עולמית, מבוססת על רעות שבין אדם לחברו" - ‏נדמה לי כי זה היה ה"רציו" שהנחה את קני בדרכו  כרוטריון. ‏אל לנו לשכוח כי קני היה דור שני לרוטריונים. אביו המנוח משה גרדינגר היה  חבר מייסד במועדון תל אביב בתחילת שנות השלושים. על שמו הוקמה בשנת 1967 ‏קרן המלגות האזורית ע"ש משה גרדינגר ז"ל ע"י קני כמזכרת עד לאביו. בשנותיה הראשונות  חילקה הקרו מלגות ומענקים לתלמידים בישראל שהומלצו ע"י מועדוני האזור, שמצבם הכלכלי  הרופף העמיד בסכנה את המשך לימודיהם. ‏לאחר שהקרן הגיעה לאמצעים מספיקים ,החליטה  הנהלתה ‏לעבור לפעילות במישור הבינלאומי. ‏מטרת הקרן היא לאפשר לסטודנטים מוכשרים  בעלי תואר ראשון מכול קצוות תבל להתפתח מבחינה אקדמית,להגיע ולהכיר את מדינת ישראל  ולטפח הבנה ואהבה ביו מדינות ואנשים. באותה הזדמנות ניתנת אפשרות לישראלים ללמוד  על ארצותיהם של המלגאים ודרך חייהם. ‏הקרן מציעה למלגאים מבחר רב של אוניברסיטאות, מכוני מחקר בתי חולים וכו' ברמה אקדמית גבוהה. כ  85 ‏מלגאים ( ו ALUMN ‏) זכו להבין ולהוקיר את מדינת ‏ישראל. קני אהב להזכיר את נוכחותם ותרומת הקרן לאנשים שהגיעו, למדו, הכירו והיו תמיד אורחים רצויים בביתו שבכרמל בחיפה.
‏הצטרפתי להנהלת הקרו בשנת נגידותי 1994-1995 ‏. בהתאם לתקנון נגיד האזור הוא יו"ר הקרן וחברים בה בנוסף לנציגים של משפחת גרדינגר, נציגי מועדוני הרוטרי בתל אביב, ירושלים וחיפה- וכן עוד שלושה  רוטריונים ממקצועות החינוך, הבנקאות והמשפט. ‏קני בקשני להמשיך ולהיות חבר ועשיתי זאת ברצון ובאהבה. עם הזמן התפתחה בייננו ידידות אישית אמיצה .אהבתי את הפגישות איתו, ‏למדתי מהשיחות הרבות שניהלנו וכבר עתה אני חש כמה הן חסרות לי. ‏הזכרנו לא פעם את החוויות שעברנו בנסיעה לקהיר כשהצטרף למשלחת האזור בראשותי לוועידת השלום שנערכה שם בשנת 1997 ‏. ‏אני זוכר אין ספור מפגשים  המתחילים בדיון והערכות בוועדה מצומצמת שבה קני כיו"ר ואנחנו  מנסים ומגיעים להחלטה על מי להמליץ  לקבלת המלגה הנחשקת. ‏דר' גלנדה קורסינו מהרפובליקה הדומיניקנית, או דר' קפיסטרנו מהפיליפינים,  דר' אופוק ביזאק מטורקיה שהשתלמה בגנטיקה רפואית, או גורן סטויאנובסקי ממקדוניה, שהשתלם בניהול  חוות חקלאיות במכון וולקני..שרה ווס מהולנד שהשתלמה באוניברסיטת תל אביב בפקולטה ליחסים בינלאומיים והצ'לנית אלמוט מאייר מגרמניה, באקדמיה למוסיקה בירושלים. ראשון מקבלי המלגות הגיע אלינו מטורקיה להשתלם בנושא "ניצול מי תהום" באוניברסיטה העברית  בירושלים. ‏קצרה היריעה מלהזכיר את כולם אך לכל אחד "דף "חיים משלו וב CV  האישי השהות של ‏השנה בישראל תופסת מקום משמעותי ונכבד.   בקרן רוטרי בינלאומי ה TRF ‏מוענקת מלגה של " שגריר רצון טוב" (Scholar the Ambassadorial ‏ , אני בדעה כי קרן גרדינגר ‏שלנו היא חשובה באותה מידה ולנו הישראלים אף יותר מכך -כל זאת בזכותו של קני. ‏למרות העיסוקים הרבים של קני בורייטי ישראל, בחבר הנאמנים של האוניברסיטה העברית,הטכניון בחיפה וגופים אחרים, יו"ר הדירקטוריון I ‏של חברת תיאטראות ישראל ועיסוקים כלכליים ותפקידים ציבוריים נוספים ‏תנועת הרוטרי וקרן משה גרדינגר היו מאוד קרובים לליבו. ‏ראש השבט, הסבא של כול הנכדים הנפלאים שלו שכה אהב. וגם- ‏ראש השבט שלנו היית. ‏תחסר לנו מאוד קני יקירי - ‏יהי זכרך ברוך!

בשם חברי המועדון-רוטרי חיפה, נשא דברים נ"ל כרמל הכהן.שאמר בין השאר: לא קל לדבר על חבר כמו קני שהצטרף כחבר למועדון לפני למעלה מ 60 שנה- במאי .951 . יחד עימו התקבלו אז למועדון  יוסף מילר, שלימים תרם את ביתו , שהפך ל"בית מילר" בכרמל המשמש מרכז לפעילות קהילתית לנוער עד עצם היום הזה, ובדל לחיים נ"ל אברהם עקביא, בעת קבלתו קני היה צעיר חברי המועדון, ועם התמנותו כנגיד היה צעיר נגידי ישראל לדורותיהם. כרמל הכהן פירט את המפעלים ובתי הקולנוע שהקים קני בחיפה מעין דור ועד ארמון עם הגג הנפתח בקיץ. חברות רבות בתחומי הספנות ואת חברת תיאטראות ישראל שבבעלותה כיום למעלה מ 200 בתי קולנוע בארץ ובחו"ל. יישמרו לנו מקני זיכרונות יוצאים מהכלל זיכרונות אשר ילוו אותנו  תמיד.

הנשיא המכהן צבי ענר סיים את המפגש, בסיפורי זיכרונות מהיותו סטודנט עת שרת ביחידה מיוחדת במשטרה שמטרתה הייתה לשמור על מניעת התפרעות וזריקת סיגריות על המסך בקולנוע ארמון, והשלטת סדר בין  בני הנוער שישבו על  גדר הברזלים שבכניסה לקולנוע וכונו בזמנים ההם "קומנדו ארמון" של שנות השבעים. בהקישו על הפעמון – סיים את הישיבה המיוחדת לזכרו של חברנו נג"ל קני גרדינגר ז"ל.
----------------------

כתב וערך: יורם קנטר

צילם: טל לזר

שיבוץ תמונות : יורם נאומן



2025 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet