מפגש מועדון 8 ביולי, 2015: מרצה אורח- ד"ר מיקי הרציג על "חשיבות הפעילות הגופנית לבריאות בגיל המבוגר"
הישיבה השנייה לשנת הרוטרי 2015/16 נוהלה על ידי נ"ל יוסי כפירי, לרגל שהותה של הנשיאה המכהנת יוכי פלר בחו"ל. הוא ברך את המרצה האורח, אורחי המועדון ואת קהל הנוכחים, ומיד עברנו לטכס הרוטריוני המסורתי.
את פסוק השבוע הביא נ"ל נחום לדר שהתייחס לפעילות גופנית על-פי הרמב"ם:
פעילות גופנית ידועה בחשיבותה לשמירה על איכות חיינו. גם בימי קדם הקפידו חז"ל על העברת מסרים לעם בדבר חשיבותה של הפעילות הגופנית. הם עשו זאת בדרכים שונות. בפסוק השבוע אתייחס לחלק מהמקורות.
הרמב"ם (רבי משה בו מימון, 1204-1138 ), מגדולי פוסקי ההלכה היהודית בכל הדורות, נמנה עם הפילוסופים המשפיעים ביותר בימי הביניים. הוא היה מדען, רופא, חוקר ומנהיג. הרמב"ם חיבר ספרים רבים אשר שימשו את הקהילות היהודיות בתפוצות. ספרי הרפואה של הרמב"ם הפכו לאבן יסוד בלימודי הרפואה בדורות שלאחריו. בין המלצותיו הרפואיות יש רבות .המקובלות עד ימינו, כמו: הצורך בפעילות גופנית, השמירה על היגיינה, הצורך בהרגלי אכילה מסודרים וחשיבות השינה לבריאותנו.
להלן ציטוטים מחיבוריו בנושא פעילות גופנית:
פעילות גופנית - הבסיס לרפואת הגוף (מתוך ספר הנהגת הבריאות וספר המדע) "ההתעמלות היא העיקר הגדול בהתמדת הבריאות ובדחיית רוב החולאים ... ההתנועעות וההתעמלות ידחה נזק, רוב ההנהגות הרעות אשר יתנהגו בהם רוב האנשים". בפירושים לדבריו מוסבר שגם אם אדם אכל מעבר לרצוי והעמיס על מעיו, הוא יוכל להינצל מהנזק הבריאותי הצפוי לו על ידי התעמלות ותנועה. "כל זמן שאדם מתעמל ויגע הרבה ואינו שבע (אכילת יתר מעבר לשובע) ומעיו רפין - אין חולי בא עליו וכוחו מתחזק אפילו אוכל מאכלות רעים", וממשיך הרמב"ם ומזהיר את העצלנים: "וכל מי שיושב לבטח ואינו מתעמל, אפילו אכל מאכלות טובים ושמר על עצמו על פי הרפואה - כל ימיו יהיו מכאובים וכוחו תושש". ניתן .להבין מדבריו שפעילות גופנית חיונית לגוף גם אם אנו מקפידים על תזונה נכונה
מתי רצוי להתעמל וכיצד? (מאמר 18 פרקי רפואה ); "אין ראוי שתהיה ההתעמלות כי אם על ריקות האיסטומכא (קיבה) וניקוי מן המותרות השתן והיציאה. לא יעשה התעמלות בחום חזק ולא בקור חזק, והטוב שבעתיים להתעמלות - תחילת היום, אחר אשר ייעור האדם משנתו ואחר הניקוי מן המותרות (צרכים). וכמו שהתנועה לפני המאכל כולה טובה, כן התנועה (פעילות עצימה) לאחר המאכל כולה רעה ומזיקה מאוד. ראוי אחר המאכל שיתעמל מעט באורך ביתו (מקיר לקיר של החדר), שיפול מאכלו בתחתית האסטומכא ויתחמם עד שיתבשל ויתעכל". .בנוסף מדגיש הרמב"ם לא לקיים פעילות גופנית במצב שהגוף עייף או כואב.
נ"ל נחום לדר ופסוק השבוע, עם כל שולחן הנשיאות
חשיבות משחקי הכדור וטווח התנועה (מאמר 18/3 פרקי רפואה) המשובח שבמיני ההתעמלות הוא שיתעמל עד יגיעת הגוף שתרגיל הנפש ותשמח כמו הצחוק בכדור, כי תנועת הנפש מן הצחוק ... והדבר היותר נקל להגיע בו זה הצחוק בכדור קטן על שאר מיני ההתעמלות, כי אפשר שתיגע האברים כולם". כלומר, הרמב"ם מדגיש את חשיבות משחקי הכדור, מכיוון שהכדור גורם לנפש לשמוח ולצחוק ומעבר לכך התנועה אחר הכדור מפעילה אצלנו קבוצות שרירים רבות, וכן שרירים פנימיים וחיצוניים
התעמלות לגיל הזהב (מאמר11 18 פרקי רפואה) "הזקנים יצטרכו שיתנועעו גופותם כי מזג גופם צריך אל החום, ואין זקן אחד שיצטרך להשקט ומרגוע, עד שלא יתנועע כלל, כמו שלא יצטרך להתעמלות חזקה (הרמת משקולות או אתלטיקה כבדה), כי התעמלות חזקה תקרר את החום החלוש ותכבהו. גדר (= הגדרת המושג) התעמלות (לאיש זה), היא תנועה חזקה משנה ה"נפש" (נשימה) שיתנועע האדם תנועת מה שתכריחהו להתנשם נישום גדול (נשימה עמוקה) והיא ההתעמלות לאותו האיש". ניתן להבין מדבריו שאנשים מבוגרים אשר אינם יכולים .לקיים פעילות גופנית יכולים להיעזר בנשימה עמוקה שתעזור להם בחילוף החומרים בגוף ובתנועה של האברים הפנימיים .
לאחר הקראת ברכות הרעות לחוגגי ימי ההולדת, ימי הנישואין ומועדי הקבלה למועדון על ידי ר/שלמה מרקל, עברנו לברכה הבינלאומית אותה הביא ר/עמירם אסמן: העיתונות מלאה השבוע בסיפורי יוון והמשבר הכלכלי שלה בשל חובות הענק. חכן בחרתי היום לברך את מועדון רוטרי קלוב של אתונה, בירת יוון, בתקווה שהמצב הכלכלי ישתפר, והעם היווני ימצא את דרכו ומקומו בין אם במסגרות השוק האירופי המשותף ובין אם מחוצה לו. מועדון רוטרי של אתונה מערב נפגש בכל יום שני בשבע בערב במלון אקרופוליס. הוא מונה 45 חברים ושייך לאזור 270 של הרוטרי הבינלאומי. נרימה כוסית של ברכה לרוטרי אתונה!
המרצה האורח הוצג על ידי חברנו ר/נפתלי ויטמן:
ד"ר מיכאל (מיקי) הרציג הוא יליד חיפה. בוגר המדרשה בוינגייט והיה שותף להקמת ביה"ס לאימון גופני של צה"ל במכון וינגייט, שם הכשיר דורות רבים של מדריכים בחינוך גופני. סיים את לימודי התואר הראשון באוניברסיטת חיפה, את התואר השני ב Pen state university שבפנסילבניה בארה"ב, ואת הדוקטורט בטמפל יוניברסיטי שבפילדלפיה ארה"ב.
קים את היחידה לחינוך גופני באוניברסיטת חיפה ועמד בראשה 15 שנה. היה יו"ר אס"- איגוד הספורט האקדמי בישראל וייצג את ישראל בפדרציה הבינלאומית לספורט אקדמי. כמו כן עמד בראש היחידה לימודי חוץ של אוניברסיטת חיפה. מיקי מכהן כמרצה בכיר בפקולטה לחינוך של אוניברסיטת חיפה ובמסגרתה אף הקים במשותף עם המכללה לחינוך שבוינגייט את המגמה לתואר שני בחינוך גופני, בראשה עמד למעלה מעשור שנים. מיקי נשוי ליפה, אב לשתי בנות וסב לארבעה נכדים.
המרצה פתח ואמר שלאור תוחלת החיים כיום שהתארכה מעבר ל 80 שנות חיים ויתר, קיימת חשיבות רבה לפעילות גופנית קבועה. לאחר שעמד על השינויים הגופניים החלים בהזדקנות, אמר שההרעה במצב הגופני מתחילה כבר מעל גיל 50-60. החל משנות ה 70-80 חלה התדרדרות מהירה. בני 70 שעסקו במהלך חייהם בפעילות גופנית-מצבם טוב יותר מאשר של בני 50 שלא עסקו בשום פעילות גופנית. השינויים החלים בהזדקנות כוללים שינויים פיזיים, גופניים, נפשיים ורוחניים.
חכם יווני שחי בשנת 460 לפני הספירה אמר כבר אז" בני האדם מתפללים לאלים לבריאות, אך לא עולה על דעתם לעשות משהו בנידון.." דרושה פעילות גופנית קבועה, תזונה נכונה עם הרגלי אכילה תקינים, מנוחה ושינה מספקת ושמירה על ההיגיינה. פעילות גופנית מסייעת לפעולת כלי הדם והלב. נצפו למעלה מ 60 יתרונות לפעילות גופנית, בשמירה על תחזוקה תקינה של הגוף ובשיקומו. קיימת חשיבות לפעילות גופנית יום יומית וקבועה, רצוי במסגרת קבוצתית או מאמן אישי.
הכושר הגופני הוא היכולת לבצע פעילות יומיומית ללא עייפות תו שמירת רזרבה לפעילות חריגה. בנושא הכושר הגופני נכללים מספר גורמים-כוח, גמישות, קואורדינציה, שיווי משקל, פעילות אירובית. את השרירים יש להפעיל בצורה מאוזנת, וכדאי לעשות פעילות בעזרת מדריך עם תוכנית טובה.
הליכה מפעילה מירב שרירים ושחייה אף היא. יש לבצע פעולות של כיווץ /הרפייה, ולבצע את התרגולים כל יום 15-3 דקות לפחות. הדופק אליו רצוי להגיע הוא כ 70% מסך מספר אבסולוטי של 220 ממנו מחיתים את הגיל. כך שלגבר בן 70, 220 פחות 70 זה 150, שזהו מקסימום הדופק אליו ניתן להגיע, המומלץ הוא 75% מזה- כלומר ל 112-113 לגיל 70. ההליכה המומלצת היא בתנועה ריתמית וקצובה "כמו א.ק.ג". יש להתחשב במזג האוויר שבחוץ, ולשתות לפני היציאה להליכה. המרצה הוסיף עוד כמה טיפים באשר להליכה בחול בשפת הים, הפעלת מפרקים לשיפור טווחי תנועה, והרמת משאות בכיפוף הברכיים ולא הגב ועוד כהנה וכהנה.
המסקנה הסופית היא שיש לעשות הכול למען ביצוע פעילות יומיומית קבועה ולהימנע מלהפוך ל"תפוח האדמה שבכורסה- Couch Potato"
לאחר תודות למרצה שהובאו על ידי נ"ל צבי ענר, שהודה לו בחום בשם המועדון על ההרצאה המעודדת לספורט ולאחר הענקת דגלון המועדון בלווי תעודת הוקרה על ההרצאה המאלפת הקיש נ"ל יוסי כפירי על שולי הפעמון הרוטריוני ולצליליו ננעלה הישיבה המעניינת.
----------------------------
כתב וערך: ר/יורם קנטר
צילומים: ר/יורם נאומן
- עמוד הבית
- אודות המועדון
- מפגשי המועדון
- מפגשי 2024-25 נתן פלדמן
- מפגשי 2023-24 ישי הרמתי
- מפגשי 2022-23 שלומית קירשטיין
- מפגשי 2021-2022 הנשיא ארז ישכרוב
- מפגשי 2020-21 הנשיא שלומי פורמן
- מפגשי 2019-2020 הנשיא מנחם גץ
- מפגשי 2018-2019 הנשיא שחר שבו
- מפגשי 2017-8 הנשיא גידי ינאי
- מפגשי 2016-2017 הנשיא צבי יצחקי
- מפגשי 2015-16 הנשיאה יוכי פלר
- מפגשי 2014-15 הנשיא יוסי כפירי
- מפגשי 2013-14 הנשיא משה גן צבי
- מפגשי 2012-13 הנשיא נחום לדר
- מפגשי 2011-12 הנשיא צבי ענר
- מפגשי 2010-11 הנשיא דני פסלר
- מפגשי 2009-10 הנשיא אלברט לינקולן
- מפגשי 2008-9 הנשיא גדי כהן
- מפגשי 2007-8 הנשיא אורי שנבל
- מפגשי 2006-7 הנשיאה דליה שיצר
- מפגשי 2005-6 הנשיא שאול דאנג'לי
- חברי המועדון
- אפיקי המועדון
- קרנות המועדון
- צור קשר
- ENGLISH