מפגש מועדון, 9 ביולי, 2014 - מרצה אורח: ד"ר אמנון שפי על " נוער שותה מים ודעת"
הנשיא המכהן יוסי כפירי פתח את הישיבה השנייה של המועדון לשנת ברוטרי הנוכחית, וברך את המרצה האורח, ד"ר אמנון שפי, את האורחים והאורחות, ביינהם עודד שזיפי בנם של חברינו מרים וחנן שזיפי הנמצא בביקור מולדת, רחל הולצמן אורחתו של ר/אלחנן גריברג, רוני לביא אורחת של ר/ מירי רוזן ואת מנשה דוד אורחו של ר/דורון מאוטנר. כן ברך את כל החברים הנוכחים. ברכה מיוחדת שלח הנשיא לחברנו הוותיק ר/שמואל אידלמן ולרעייתו חיה להולדת נכדם החדש, בנה של בתם אורלי, המצטרף ל שלושת הנכדים האחרים. כן ירבו!
טכס הרוטריוני המסורתי החל כאשר את פסוק השבוע הביא חברנו ר/דני שאול, שיר שנכתב זה עתה הקשור לפרשת חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים בשומרון:
הרבה - תמר אפלבאום אלעד.
גם כי אלך בגיא צלמות, לא אירא רע כי אתה עמדי, כי איתך אייחל לשלושה נערים. כי איתך אבקש חייהם, חלומם. איתך אשתאה מהורים ששפתם וידיהם אמונה, איתך אתחנן שיגדל כוח החסד בארץ אמונה. איתך אקרע בנפשי כשאשמע שאינם עוד, ואיתך אתאפק לבל ימחה קודש בי. איתך אשמע זעקת ילדים העולה מהארץ, בין שברי אנושות ועמים, ורעות-חשוכות.
איתך אתפלל שאשוב לאסוף את רוחי ששב להאמין באדם, שאשוב לשמוע כל קול ובכייה,קול אדם באשר הוא שם. כי אתה ששמעת בכל דור ודור זעקת תמימים, תן ביכוח שלא אתייאש ןאקום לפניך לשאוג: הריני מקבל עלי על מלכות חיים, שפת חסד ושלום ואהבת האדם.
תן בי כוח שלא תמות נפשי כי תחייה, ותראה אור עולם המפציע קמעא. עוד אבנה אלוהי, בית חיים ועולם, ואורך לי יהל את הדרך. עוד קומת האדם השלמה תיגלה-לא אפחד, לא אירא, לא איסוג, שאתה עימדי. וחיים וקדושה ועדינותשנטעת בכל האדם, בכל עם ולשון, ובכל יצורי עולמים-המה ינחמוני.
לאחר ברכות הרעות, שהובאו על ידי חברנו ר/מיכה לחמן, הביא את הברכה הבינלאומית חברנו ר/זאב מטר. היו"ר החדש של האפיק הבינלאומי: הרצאתו של אורח המועדון ד"ר אמנון שפי חברנו ליוזמות רוטרי ישראל בנושא "נוער שותה מים וידע" משתלבת עם אתגרי הרוטרי הבינלאומי לתת מענה לנושא המחסור במים ולבעיות הסניטציה הדורשים פתרונות גלובלים. ישראל נחשבת בין המדינות המתקדמות בעולם בהצעת פתרונות לניהול משק מים נבון ומבוקר בה יישומיים בהשקיה מבוקרת ומדודה מחד והשבת מי קולחין לחקלאות מנגד ייחודיים ברמה הבינלאומית ובנוסף מים לצריכה ביתית ותעשייתית מהתפלת מי ים הופכים את מדינתנו הקטנה למדינה חלוצה בהשבת מים. ומאחר שבמים עסקינן אני מבקש להזכיר את כל אלה שנשאו בהקמת המוביל המים הארצי אשר הוקם בכדי לתת מענה למחסור מים באזורים שונים במדינה עקב תנאים אקלימיים, גיאולוגיים וגיאוגרפיים משתנים במדינה. בניית "המוביל הארצי "התחילה בשנת 1953 ונסתיימה בשנת 1964 כאשר הבניה הייתה מבצע הנדסי מורכב בה פותחו טכנולוגיות שאיבה והובלת מים במנהרות, בתעלות פתוחות ,בבניית אגם מלאכותי ובראש וראשונה שאיבת מי כנרת מגובה מינוס 212 מ' והולכתם לאורך 130 ק"מ. היות שרוטרי ישראל מעורב בנושא פרויקט טורקנה בקניה בשותפות עם גופים נוספים במציאת פתרונות לחקלאות מתקדמת בין היתר בנושא מים וציוד השקיה וכמובן מים לשתיה, מצאתי לנכון לברך את חברי מועדון רוטרי קיסומו, העיר הממוקמת לשפת אגם ויקטוריה ,העיר היותר קרובה כמועדון רוטרי לאזור טורקנה. 20 Rotary Kenya – District 9200 0 - Rotary Club of Kisumu ) ). מועדון קיסומו מאזור 9200 נוסד בשנת 1963 כאשר מועדון ניירובי הוא המועדון הראשון שנוסד בקניה עת קבל את הצ'ארטר ב 11/09/1930 . המועדון נמנה על 35 מועדונים בקניה כאשר בכל האזור 113 מועדונים ,כאשר האזור מורכב מהמדינות הבאות: ארתריאה- ובה מועדון אחד,מקניה בה 35 מועדונים, טנזניה ובה 16 מועדונים ,אתיופיה ובה 9 מועדונים ואוגנדה ובה 52 מועדונים, כאשר באזור 3205 חברים מתוך אוכלוסיה של 130 מליון תושבים החיים בשטח של 3,139,000 ק"מ. המועדון נפגש ביום חמישי בשעה 12.30 Simba Club ובו 32 חברים. אבקש במעמד זה להזכיר למשתתפים את חברנו בני רודיטי מחלוצי הקמת מפעלי תעשיית התפלה בארץ ולהוסיף לברכה את ד"ר קתרינה קוסטלי-פאפאדימטריו ממועדון -Pendeli נגידת איזור 2470 ביון לשנת הרוטרי 2012-2013 המייצגת את הנשיא העולמי לנושא המים והסניטציה גם באזורנו ולהרים כוסית ברכה לכבוד מועדון קיסומו רוטרי קלוב.
את המרצה האורח הציג חברנו ר/גידי ינאי: ד"ר אמנון שפי נולד בחיפה ב 1949 , ליעקב שפי זכרו לברכה, שהיה נשיא מועדון רוטרי חיפה בשנים 1987/88 ולשושנה שפי תבדל לחיים ארוכים, הוא נשוי לפנינה, אב לשלשה וסב לשלשה ומתגורר באבן-יהודה, ליד נתניה. דר' אמנון שפי הוא בוגר בסמ"ת (1967 ) ובהמשך למד הנדסת חשמל בטכניון והוא בעל תאר דוקטור הנדסת חשמל ומחשבים מביה"ס של הצי האמריקני במונטריי שבקליפורניה (I ססst Graduate SchסNPS- Naval P). הוא מהנדס ומנהל מנוסה מעולם ההי-טק: ניהל את חברת נקסוס (בתחום התקשורת ) והקים את חברת פוינטר לאיכון רכב Iuזאת לאחר שעסק בתחום ההדמיה הרפואית בחב' אלסינט (שם ניהל את פיתוח סורקי האולטרא סאונד) ובחברת CMT בתחום הרנטגן הממוחשב, אותה ניהל בשנות ה 90. קודם לפעילותו בתעשיית ההי-טק, שרת אמנון שרות ממושך בחיל הים ממנו השתחרר בדרגת אל"מ. בחיל-הים עסק בתפקידי פיתוח, תחזוקה ניהול והטמעה של מערכות נשק מורכבות, ביניהן מערכות סונר ונשק תת מימי, מכ"מים ומערכות שליטה ובקרה. בתפקידו האחרון ריכז את פעילות הפיתוח של מערכות הלחימה המורכבות של הסטיל סער 5 וצוללות הדולפין. אמנון מתעניין כתחביב רב שנים באתגר גדילת הידע, בחינוך ובחקר המוח שלדעתו הם נושאים קשורים. על רקע זה הקים בשנת 2000את חברת היי-טיצ' ( Hi-Teach ) שעוסקת במיזמי חינוך מתקדמים ומתמודדת עם אתגר גדילת הידע באמצעות פרויקטים חינוכיים שמקרבים את הנוער לחזית הידע בתחומי מדע ועשייה רבים. היי-טיצ' יזמה וקיימה בחמש עשרה שנות פעילותה, עשרות פרויקטים עם החברות הגדולות במשק כאלביט, פיליפס, אל-אופ, טבע, אפלייד מטיריאלס, אינטל, מיקרוסופט ואחרות. לפני כעשור נתבקש ד"ר שפי על ידי רשות המים ותעשיית ההתפלה לפתח מיזם חינוכי דומה בנושא המים. כך החל פיתוחה של תכנית גוער שותה מים ודעת, שתוצג היום. הרוטרי בישראל, בהובלת וועדת המים והסניטציה האזורית, הצטרף כשותף לתכנית לפני שלש שנים ומקדם מאז את פעילותה בכל הארץ.
המרצה פתח בדבריו באמרו שהוא מתרגש להופיע במועדון רוטרי חיפה, שמסמל עבורו את זכר אביו- נ"ל יעקב שפי ז"ל, שהיה נשיא מועדוננו . הוא סיפר שעוד כילד היה מבקר את אביו שהיה מפקד המספנה בחיל הים, ויחד עימו נחשף למפגשי ופעילויות המועדון עד שגויס גם הוא לחיל הים. הידע העולמי בנושאי מדע וטכנולוגיה מוכפל כל ששה חודשים. הצטברות הידע והמצוינות מהווה אתגר לחינוך במיוחד בישראל הקטנה, בה קיים פוטנציאל לקדם את הידע על מנת להגיע ליעד של מצוינות ולהיות הטובים ביותר בחינוך.
ישראל מובילה בנושא המים בעולם- אנו מתפילים הכי הרבה, הופכים מי שופכין למי קולחין להשקיה, ומשתמשים במערכות טפטפות להשקיה נרחבת. מצוקת המים העולמית היא אמיתית, וכ 32 אלף ילדים מתים כל שבוע בעולם בשל בעיות מים מזוהמים וסניטציה. סביב נושא המים נולדה התכנית של מיזם החינוך "נוער שותה מים ודעת" שמטרתו לקרב את הנוער למצוינות הישראלית בנושא המים. התכנית שמשרדי החינוך והכלכלה תומכים בה, מטרתה לפתח ולהביא לחינוך רב תחומי מתקדם, שימת דגש על שיתוף פעולה בין מגזרים כגון ערבים וחרדים, עולים ודרוזים ועוד. העמדת נושא המים כנשא רב תחומי והתאמתו לתוכניות הלימוד. התכנית מיועדת לתלמידי חטיבות הביניים והתיכון כשהתלמידים נחשפים בבתי הספר ובסיורים בשטח, לתוכן המבוסס על פעילות המים בישראל בעבר, בהווה ובעתיד. החומר מוגש על ידי המורים בכיתה בזיקה לתכניות הלימוד של משרד החינוך, בשיתוף אנשי אקדמיה ותעשייה ובלווי והנחיה של חברת היי-טיצ' שפיתחה ומפעילה את המיזם. הפעילות כוללת למידה בכיתות והשתתפות פעילה בסיורים במתקנים, מוזיאונים ואתרי מים עתיקים ברחבי הארץ שהילדים מתכוננים לקראתם ומבצעים במהלכם פרויקטים מחקרים מותאמים, כ שש עשרה אלף תלמידים עברו את התכנית במהלך עשר השנים האחרונות. מתחילים בבי הספר בחטיבות הביניים, תוך שילוב לימודי גיאוגרפיה, מדעי הסביבה, כימיה ופיזיקה הקשורים למים. גם לימודי מורשת משולבים בתכנית, כולל נושאי מים בתנ"ך ובמשנה, לימוד אתרי המים העתיקים כמו אמות או בארות הפרוסים ברחבי הארץ, שנעשה בשיתוף רשות הטבע והמועצה לשימור אתרים, את התכנית מלווה מערכת למידה מקוונת הכוללת פרקי יסוד בנושאי משק המים בישראל ובעולם וממשיכה בנושאי צריכת המים בצומח ובחי, ובאספקתם ובטיפול בהם לאחר הצריכה הביתית. הלימוד ממשיך בהכרת הבסיס המדעי והטכנולוגי ומידע על פתרונות מים מתקדמים כמו התפלה והשבת קולחין ועל שיקולי יישום מעשיים כמו אנרגיה לצריכה בהתפלה ועלותה. נושא ההתפלה וכל הכרוך בה חושף את התלמידים הצעירים לימוד היסודות העיקריים של אנרגיה, אוסמוזה וממברנות, ונושא השבחת מי שופכין למי קולחין להשקיה כולל אף הוא מידע בנושאים בסיסים רבים. השתתפו בפעילות עד כה עשרות בתי ספר מכל המגזרים והמגדרים והעבודות שמגישים התלמידים מרשימות ביותר.כיתה ח' מישיבה בני-עקיבא בנתיבות חקרה את מערכת המים החשמונאית בירושלים שסיפקה מים לירושלים משך אלפיים שנה, ותלמידי כתה ז' בכפר מנדא ערכו פרויקט של השוואת עלויות שינויי לחץ מים ביום ובלילה על ידי הפעלת מגופים יקרים מול עלויות החלפת הצנרת כולה בכפר. התכנית לשנה הקרובה היא לשלב 25 בתי"ס בתכנית, מהם עשרה בחיפה רבתי, כשהתקציב יכלול השתתפות מועדוני האשכול ומועדון רוטרי חיפה, שיתוף 2 מועדוני רוטרי בחו"ל והשגת גרנט תואם מרוטרי העולמי שנושא אספקת המים הנקיים ושיפור הסניטציה בעולם הוא כיום הפרויקט המוביל.
נ"ל כרמל הכהן הודה למרצה בחום על הרצאתו המאלפת והביע תקווה להצלחת שיתוף הפעולה בין מועדוננו והמשך פעילותו הברוכה של המיזם נוער שותה מים ודעת. ובהקשה בעוז על פעמון המועדון, סיים הנשיא המכהן יוסי כפירי את הישיבה השנייה של מועדוננו לשנת הרוטרי 2014/15.
----------------------------------------
כתב וערך: ר/יורם קנטר
צילומים : ר/יורם נאומן
- עמוד הבית
- אודות המועדון
- מפגשי המועדון
- מפגשי 2024-25 נתן פלדמן
- מפגשי 2023-24 ישי הרמתי
- מפגשי 2022-23 שלומית קירשטיין
- מפגשי 2021-2022 הנשיא ארז ישכרוב
- מפגשי 2020-21 הנשיא שלומי פורמן
- מפגשי 2019-2020 הנשיא מנחם גץ
- מפגשי 2018-2019 הנשיא שחר שבו
- מפגשי 2017-8 הנשיא גידי ינאי
- מפגשי 2016-2017 הנשיא צבי יצחקי
- מפגשי 2015-16 הנשיאה יוכי פלר
- מפגשי 2014-15 הנשיא יוסי כפירי
- מפגשי 2013-14 הנשיא משה גן צבי
- מפגשי 2012-13 הנשיא נחום לדר
- מפגשי 2011-12 הנשיא צבי ענר
- מפגשי 2010-11 הנשיא דני פסלר
- מפגשי 2009-10 הנשיא אלברט לינקולן
- מפגשי 2008-9 הנשיא גדי כהן
- מפגשי 2007-8 הנשיא אורי שנבל
- מפגשי 2006-7 הנשיאה דליה שיצר
- מפגשי 2005-6 הנשיא שאול דאנג'לי
- חברי המועדון
- אפיקי המועדון
- קרנות המועדון
- צור קשר
- ENGLISH