נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במסעדת איזבלה בר, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at Isabela bar restaurant, Haifa

10/09/2014 - ביקור המועדון במוזאון הכט

ישיבת המועדון הפעם התקיימה באולם ההרצאות המהודר שבמוזיאון הכט באוניברסיטת חיפה. לאחר שהחברים סעדו את ליבם לפי בחירת ליבם וכיסם בקפטריה שליד המוזיאון, התכנסו כולם לאולם המהודר שבפינתו ניצב העוגב המפורסם, פריט ייחודי שבד"כ נמצא בכנסיות ולא באולמות הרצאה. הנשיא המכהן יוסי כפירי פתח את המפגש וברך את החברים, את האורחים, ואת חבר הכבוד של המועדון הרי זסלר, יו"ר קרן הכט ויו"ר ארגון יהדות בולגריה בצפון שחבר אליו בשולחן הנשיאות שעל הבמה.

לאחר ברכות הרעות אותן הביא חברנו ר/אריה ברגמן, בא תורו של פסוק השבוע. ‏את פסוק השבוע שהעביר חברנו ר/שחר שבו הקריא ר/טל לזר, והוא עוסק בחודש אלול:
באופן מסורתי, חודש אלול - החודש האחרון בלוח השנה היהודי' - משמש כהכנה לקראת השנה החדשה הממשמשת ובאה. זהו חודש במהלכו עורכים "חשבון נפש" ומסכמים את אירועי השנה החולפת כדי להשתפר לקראת בוא הימים הנוראים. אז השנה החדשה כבר עומדת בפתח. תקיעת השופר מהדהדת בבתי הכנסת, בקהילות הספרדיות משכימים קום לאמירת ה"סליחו‏ת" כבר מתחילת החודש ... אלול הוא ראשי תיבות של  "אני לדודי ודודי לי". פסוק זה לקוח מתוך ספר שיר השירים המתאר את אהבת ישראל והאלוקים באמצעות משל מאהבת בעל ('דוד'); ואישה. פסוק ז;ך מתאר היטב את האהבה השוררת בין בני ישראל, ה'אישה', וה'בעל' הוא בורא העולם. ‏רבי שניאור זלמן מליאדי המשיל את חודש אלול למלך הנמצא בשדה ופוגש את נתיניו שם, יכולים כולם לגשת אליו ולשטוח את בקשותיהם והמלך מקבל את פניהם בסבר פנים יפות ומחייך אליהם. בחודש אלול, המלך - בורא העולם בכבודו ובעצמו - יוצא אל ה'שדה'  ומתקרב לברואיו כשהוא מאזין לבקשותיהם."
מה קרה בחודש אלול במספר שניות:
‏בהיסטוריה היהודית חודש אלול הוא חודש של סליחה וכפרה. היה זה ארבעים יום לאחר שמשה עלה להר ס‏יני: בני-ישראל קיבלו את התורה במעמד רווי הוד למרגלות הר סיני, מצאו לעצמם מנהיג בדמותו של עגל זהב, משה השליך את הלוחות על הארץ ושברן, לאחר-מכן שב אל ההר והתחנן לרחמיו ולמחילתו של בורא עולם. ‏בראש חודש אלול שב משה אל ההר בפעם השלישית ובידיו שני לוחות, עליהם שוב יחרות האלוהים את עשרת הדיברות. הוא שהה על ההר ארבעים יום, מראש חודש אלול ועד ליום כיפור, שאז מחל האלוהים מחילה גמורה על חטא העגל ואמר: "סלחתי, כדבריך!"
‏במהלך שהותו על הר סיני, גילה אלוהים למשה את סוד "שלוש עשרה המידות", פסוקים ‏מיוחדים המתארים את מידות הרחמים של בורא העולם. "בכל פעם שבני ישראל יאמרו פסוקים אלה, הם יעוררו את רחמיי", אמר. מני אז, ארבעים יום אלה הינם ימי רחמים ‏וסליחות.

את הברכה הבינלאומית הביא חברנו ר/זאב מטר, והוא שלוח למועדון רוטרי סופיה שבבולגריה. Rotary Bulgaria - District 2482 - Zone 20 - Rotary Club of Sofia); מפגשנו היום במוזיאון הכט ממחיש את הקשר המיוחד בן חברי מועדוננו, רוטרי חיפה, אשר היה משך שנים ביתו של חברנו ראובן הכט איש הארכיאולוגיה הנומיסמאטיקה והאומנות והבעלים של חברת דגון, אשר תרם אוסף נפלא ייחודי לאוניברסיטת חיפה במוזיאון נקרא על שם משפחת הכט. ‏זכות היא לנו לבקר היום במשכן הנפלא הזה, מחשובי המוזיאונים בארץ בהנהלת גב' עפרה רימון , שרק בחודש מאי שנה זאת חגגנו את יובל ה 30 ‏לייסוד המוזיאון. מוזיאון הכט מהווה נכס חשוב ביותר לשמירת והקניית המורשת של עמנו מהעת העתיקה ועד ימינו אלה. תודה ראויה לציון לעמית הכבוד של המועדון מר הרי זסלר, המכהן בין השאר כיו"ר קרן הכט, וכן כיו"ר יהדות בולגריה בצפון הארץ , שתרם ללא לאות להקמת המוזיאון ובהמשך להקמת האודיטוריום ובה העוגב הייחודי בה אנו ישובים כעת ולהקמת האגף לשימור ספינת העץ מ  400 ‏לפסה"נ אשר נתגלתה במעגן מיכאל בשנת 1985 ‏. אין ספק ‏שהרי זסלר עשה ועושה להעמקת הנצחת חברנו ראובן הכט ועל כך לך תודה מכולנו. ‏מכאן שלוחה ברכתי למועדון  Rotary Club of Sofia ‏מאזור 2482 ‏ שהתחיל פעילותו ב 1933 ‏כמועדון רוטרי הראשון בבולגריה. לאחר הפסקת פעילות בתקופת מלחמת העולם השנייה ובהמשך בתקופה הקומוניסטית עד שחזר לפעילות בשנת 1991 ‏. ‏המועדון נמנה על 87 ‏מועדונים באזור ובו 2131 ‏חברים השיך לאזור 20 ‏ברוטרי הבינלאומי. ‏במועדון 31 ‏חברים הנפגשים בכל יום שני בשעה 12.30 ‏ב Hotel Rila ‏. ‏  ‏אבקש לזכור ולא לשכוח את חברנו ראובן הכט ואשתו אדית זיכרונם לברכה ואת חברנו צבי אדלמן זכרו לברכה ששרת כמנכ"ל ממגורות דגון לצידו של ראובן הכט משך שנים ולצרף לברכה את חברי המועדון מנחם חכים ואריה מהולל שהיו חברי הדירקטוריון של ממגורות דגון בברכת ידידות. ‏אבקש להרים כוסית ברכה למועדון Rotary Club of Sofia.

הנשיא הזמין את חברנו ר/נפתלי ויטמן ,יו"ר ועדת התכניות הנוכחי לפתוח את המפגש. נפתלי סיפר שמאז נכנס לתפקידו כיו"ר ועדת התכניות חשב על הביקור של חברי המועדון במוזיאון ע" הכט, חבר המועדון  שלנו שהיה בזמנו גם כן יו"ר ועדת תכניות , ושלאחרונה מלאו 30 שנה לפטירתו.הוא הזמין את חבר הכבוד של המועדון, מר הרי זסלר, ממשיך דרכו של הכט במוזיאון לשאת את דברו. מר הרי זסלר קיבל את המיקרופון ואמר שהוא נאלץ לצמצם את דבריו משום שהוא יכול לדבר על המוזיאון שעתיים ויותר....   הוא הביע את שמחתו שהמועדון החליט לאחר 30 שנה לבקר סוף סוף במוזיאון.
לאחר שד"ר הכט סיים את לימודי הכלכלה בהיידלברג, ואז נסע לפריז ללמוד גם ארכאולוגיה, תולדות האמנות, היסטוריה של העולם העתיק, מדעי הטבע, תיאטרון ועיתונות. העניין שלו באיסוף ארכאולוגיה ואמנות התפתח בד בבד עם הלהט הציוני, ושני התחומים היו כרוכים זה בזה כל ימי חייו . שם החל לרכוש חפצי אמנות כתמונות של האימפרסיוניסטים, וכן לרכוש חפצים בעל משמעות ארכיאולוגית. תמונות שלמודיליאני, מאנה, מונה ועד וכן תמונות של רובין. באשר למודליאני  יש סיפור מעניין- הכט עמד ים אחד במונטמארט וציר ליד בחור צעיר שצייר גם הוא. בערב, כשהכט הלך למסעדה לאכול ארוחת ערב ואז ראה את הצעיר עומד מחוץ למסעדה ומציץ פנימה. הוא ניגש אליו והזכיר לו שהם נפגשו בצהרים  ציירו, ועתה הוא מזמין אות לארח לו לארוחת הערב. הצעיר הסכים, ואכל כמי שלא אכל שבוע, ולאחר מכן הזמין את הכט  לעלות אליו לדירתו הסמוכה ולהתבונן בציוריו. בדירה שם הכט לב לכך שציורים רבים צוירו משני צידי הבדים בשל חוסר כסף לרכישת בדים. המיר הודה לו על הארוחה וביקש ממנו לבחור לו תמונה  בתודה. הכט בחר לו תמונה והצעיר היה לא פחות ולא יותר –מודליאני. הציור כיום שווה מיליונים ונתרם על ידי הכט לאגף האמנות במוזיאון. 
יפור אחר קשור בבניית העוגב בנוסח הרנסנס עמד בעולם. הוא נבנה משך  מספר שנים על ידי חבר קיבוץ מומחה לעוגבים, שהרכיב אותו משני עוגבים נפרדים שנרכשו מכנסיות בארץ. שווי המוצגים במוזיאון כולל האגף לאמנות עולה כיום על 150 אלף דולר. המוזיאון מקיים פעילויות בקרב ילדים ונוער, ויש שיתוף פעולה בין המוזיאון לבתי הספר באזור. 
ר/נפתלי ויטמן השלים את הדברים, וסיפר שהכט היה שנים יו"ר ועדת התכניות במועדוננו.  חברנו צבי אדלמן ז"ל אביו של חברנו עופר אדלמן היה בתקופת הקמת המוזיאון מנכ"ל דגון וסייע רבות להקמתו. כן מוזכרת לטוב בת שבע גרינברג, אשת חברנו ר/אלחנן גרינברג שהייתה שנים רבות וממשיכה כיום לעבוד כמזכירה בכירה בדגון .
מנהלת  ואוצרת המוזיאון עפרה הגיעה לפני 25 שנה לאחר לימודי ארכיאולוגיה ולאחר שלימדה היסטוריה ותנ"ך בבי"ס עירוני ה'. היא ובעלה דוד רימון ידריכו אותנו בחלקי המוזיאון. הנשיא המכהן יוסי כפירי, העניק בשלב זה לעפרה   את דגלו המועדון ותעודת נטיעת עץ על שמה ביער השלום של הרוטרי בצפת, והחברי יצאו לסיור במועדון.

בחלק הראשון של הסיור הגענו לאגף הספינה- שלד עץ של ספינה שהתגלה ב 1985 מול מעגן מיכאל בעומק 2 מטר. 3 שנים עברו עד שנחפרה בשלמותה, ועוד שבע שנים עד לסיום תהליך שימורה. העץ ממנו היא עשויה מקורו בצפון מערב תורכיה, ולפי בדיקות פחמן 14 היא בת 2400 שנה. מתורכי עשתה דרכה ליוון (לפי חלקי הצפחה), משם לקפריסין (לפי שברי הכדים שנמצאו) ומשם לנמל שליד חוף דור ששימש נמל באות תקופה. מסיבה לא ברורה טעתה בניווט ועלתה על שרטון מול מעגן מיכאל שם כוסתה בחול משך השנים.
בהמשך סירנו באגף האומנות המרשים וצפינו בתמונות האימפרסיוניסטים הצרפתים , תקופת הברביזון, אימפרסיוניזם , פוסט אימפרסיוניזם והאסכולה של פריז. מאנה, מונה, פיסארו, מודיליאני ועוד, ובנוסף ואן גוך, סוטין ורובין. לא התקיים סיור באגפים הארכיאולוגים השונים- אותו נשאיר לפעמים הבאות של ביקורינו העתעידיים במוזיאון
------------------------------------

כתב וערך: ר/יורם קנטר
צילומים: ר/יורם נאומן
2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet