נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במסעדת איזבלה בר, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at Isabela bar restaurant, Haifa

20/05/2009 - ד"ר יורם קנטר, על סכרת והשמנה

נ"ל שאול דיאנג'לי פתח את מפגש המועדון של ה 20 במאי 2009, בהחליפו את הנשיא המכהן גד כהן השוהה בחו"ל. הוא ברך את המרצה שאינו אורח אלא חבר המועדון- ד"ר יורם קנטר , מייסד המרכז לסוכרת בקריה הרפואית ע"ש הרמב"ם לבריאות האדם ומבכירי הרופאים בנושאי סוכרת והפרעות מטבוליות בישראל. כן ברך את האורחים הרבים שהופיעו למפגש זה, ביניהם מירב גלפמן בת זוגתו של שאול ד'אנג'לי ונשיאת האופן הפנימי , ( שחוגג במוצאי שבת  23/5/09 30 שנה למועדון) אורח ממועדון רוטרי מניוברי פרק בקליפורניה, אילן מגדלי,  שמעורב בפרויקט הטריומפ. את קרנית לוי מעמותת מעגל הקסם, מיכל רמו, שרה שמש ואת רעיותיהם של החברים שבאו לשמוע את המרצה- קטי ברגמן, שולה קנטר, מירה נאומן, שושי אסיף, מיכל פלדהמר ועוד. ברכות מיוחדות נשלחו לחברנו הותיק שמואל אידלמן ולאשתו חיה לרגל הולדת הנכדה הראשונה ליאונור. מזל טוב !

ברכות רעות הובאו על ידי חברנו נחום לדר, שבהזדמנות זו הזמין את החברים לפתיחת תערוכת הצילומים -"זמן מחצית החיים" החל מיום ששי 22 למאי ועד ליום ששי  5 ליוני, במכללת תלתן בדרך העצמאות 65, חיפה. ערב מיוחד לחברי המועדון יתקיים  במקום ביום שני 25 למאי בערב.

הברכה הבינלאומית הובאה יעל ידי  זאב מטר והוקדשה הפעם למועדון הרוטרי West Pretoiria . מועדון זה שלח לנו לאחרונה ברכה מיוחדת ליום העצמאות ה 61 לישראל. מועדון דרום פרטוריה  קיבל את הצ'ארטר ב 1959, והוא באיזור 9250. נמנה על 57 מועדונים באיזור שכולל את בוטוסואנה, חלק ממוזמביק, חלק מדרום אפריקה ואת סוואזילנד. יש לו כ 22 חברים הנפגשים כל יום שלישי ב שבע בערב. פעיל מאד בחיי הקהילה, באספקת כסאות גלגלים לנכים ובשיפור אספקת מי שתיה  ומים חמים לקהילת אנדון שבמערב פרטוריה. בהקשר לדרום אפריקה- הועלה זכרו של חברנו הנרי ג'פריס, מי שהיה  מזכיר הכבוד הראשון של מועדון רוטרי חיפה למשך כהונה של שנתיים, בשנת הרוטרי 34 /1933. כמו כן היה מזכיר ועידת האיזור שהתקיימה בחיפה ב 1937, ובה השתתפו נציגי מועדוני רוטרי מאלכסנדריה, קהיר וביירות. בשנת 1940 עבר ג'פריס להתגורר ביוהניסבורג שבדרום אפריקה. בנו השלישי- היה היילוד הראשון בבית החולים רמב"ם המנדטורי, יום לפני שנחנך רשמית. נרים כוס של ברכה למועדון מערב פרטוריה ולזכרו של ג'פריס שאמר בזמנו:" רוטרי נתן לי אפשרות להכיר חברים רבים, אשר קרוב לודאי לא הייתי פוגש בהם ללא מפעלות הרוטרי". – לחיים!
להלן הברכה שנקבלה ממועדון זה:
Dear Gad & Yoram
Greetings from the Rotary Club of Pretoria West in South Africa: http://www.rotarypretoriawest.org
We are a club of 23 members and we meet every Tuesday evening at the Pretoria High School Old Boys Sports Club for dinner at 19:00
Each week our club selects another club from around the world to toast at our weekly dinner meeting.  In recognition of 12 May being recognised as Day of Independence in Israel  – we felt it would be appropriate to toast your club at our meeting on that day !
Please visit our website and see what I have written about your club.    Any follow up you and your members would care to have with us and our members will be most welcome .
As you can appreciate we have many opportunities to serve others less fortunate than ourselves here in South Africa – if your club is looking to support a project in Africa we will be most willing to assist .
od luck and best wishes to all in the Rotary Club of Haifa .
Yours in Rotary
Colin Beckett

בהיות המרצה חבר המועדון, הוא לא הוצג וכן לא נאמרו לו בסופה של ההרצאה דברי תודה כמקובל, לא הוענק לו דגלון, לא חמסה למזל ואף לא עץ ביער הרוטרי.
בהרצאתו של דר יורם קנטר, שהייתה מלווה בשקופיות מרובות, עמד המרצה על ההיסטוריה הארוכה של מחלת הסוכרת, מימי חרטומי מצרים, ההודים העתיקים, היוונים סברו שבמחלה זו הגוף "נמס" ויוצא דרך השתן,  הרומאים, הרמב"ם ואבן סינא שחשבו שמדובר במחלה של הכליות, בומבסטוס פרצלזיוס בימי הביניים שחשב שזוהי הפרעת מלחי הגפרית בגוף,  ועד גילוי האינסולין המיוצר כהורמון על ידי הלבלב על ידי בנטינג ובסט בטורנטו ב1921.
הוא עמד על השוני שבין הסוכרת "הישנה"  מסוג 1  שבה הלבלב נפגע וכתוצאה יש חסר חלקי או מלא של האינסולין בגוף, לבין הסוכרת של ימינו שהיא רובה מסוג   2 ובה הלבלב אינו נפגע אלא עובד על "טורים גבוהים" הגוף מוצף אינסולין בעודף, אך תאי הגוף מגלים "תנגודת" לפעולתו..
הוא סיפר על העלייה העצומה של מספר החולים ברחבי העולם, כאשר המחלה מתפשטת כאש בשדה קוצים, ומספר הלוקים בה מכפיל את עצמו כל עשור. כך שאם מספר החולים בסוכרת מסוג 2 היה 30 מיליון לפני עשרים שנה, 60 מיליון לפני עשור, 112 מיליון בתחילת המילניום, ומצפים למעל 250 מיליון בשנת 2015. בהתחשב בכך שבין סיבוכי הסוכרת  שהיא מחלת כלי דם גדולים וקטנים  מוזכרים מחלות הלב הכליליות, התקפי לב, פגיעות בעיניים עד עיוורון, פגיעות בכליה הדורשות דיאליזות והשתלות ופגיעות בגפיים שמובילות לקטיעות ונכויות קשות, אם צפוי לנו שמחצית מהסוכרתיים הללו יפתחו תוך 20-30 שנה  סיבוכים אלו הרי מובנת הדאגה של רשויות הבריאות העולמיות מפני מגפה קשה זו.
ד"ר קנטר הזכיר שבסוכרת מסוג שתיים הבעיה היא לא חסר אינסולין אלא עודפי אינסולין בשל תנגודת תאי הגוף לאינסולין המתפתחת יש מאין, ואת הקשר בין התנגודת לאינסולין להשמנת היתר, יתר לחץ הדם והעלייה בשומני הדם- ארבעת ה"מוסקטרים" המהווים את התסמונת המטבולית שמתפשטת ברחבי העולם הישן והחדש כאש בשדה קוצים.
לסיום הזכיר את חשיבות הגילוי והזיהוי המוקדם בקרב אוכלוסיות  בסיכון לפתח סוכרת, חשיבות הטיפול המוקדם והאפשרות הקיימת היום למניעת סוכרת מסוג  2, וחשיבות האיזון שהוא מעל לכל למי שלקה בסוכרת ונגזר עליו להיות מתוק לתמיד – כל ימי חייו.
קהל הנוכחים קיבל במחיאות כפיים את סיום ההרצאה הקצרה בת 25 הדקות ו 72 השקופיות,  שהייתה שזורה בהומור דק , והועברה (למרות המונחים הרפואיים) בשפה ובדברים ש"בגובה העיניים" ובאווירה  של תקווה לעתיד טוב יותר למרות הנתונים הקשים של מגיפת הסוכרת וההשמנה בקנה מידה עולמי.
2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet