נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במסעדת איזבלה בר, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at Isabela bar restaurant, Haifa

21/03/2012 - פרופסור רטנר

מפגש  מועדון  21 במרץ 2012, כ"ז באדר תשע"ב. מרצה אורח:  פרופ' אריה רטנר –"על תרבות החוק בחברה הישראלית"

הנשיא המכהן צבי ענר ששב אלינו ממסעותיו פתח את מפגשנו ה 32 לשנת הרוטרי 2011-12 בהקישו נמרצות על שולי הפעמון  שעל שולחן הנשיאות. הוא ברל את הנוכחים , את האורחים ואת המרצה האורח פרופ' אריה רטנר נשיא המכללה האקדמית "כנרת". הנשיא ברך את נ"ל שלמה אסיף על הטיול הנהדר לעמק האלה וירושלים, אותו הוביל, תכנן, ארגן וביצע למופת, למרות הגשם והקור חזרו החברים עם חום בלב  ותחושה של גיבוש ,רעות ואחווה והגשמת הסיסמא של "היה חבר". כל הכבוד לשלמה שלנו!

את ברכות הרעות הביא מזכיר הכבוד זאב מטר. יש לציין את עבודתו המסורה של זאב שדואג לשלוח במייל  לכולם ברכות  בנוסח אישי לאירועים החל מימי הולדת וימי קבלה למועדון, דרך ימי נישואין ולהבדיל איחולי החלמה לאלו שנפלו למשכב. הברכות נשלחות אישית עם תפוצה מועדונית, ובכל אחת ואחת מהן משקיע זאב ומוסיף נופך אישי ייחודי לכל המבורכים.  לכן שלוחה לו מאת כולנו ברכת עלה והצלח בפועלך הברוך הזה!

את פסוק השבוע הביא חברנו ר/יורם קנטר: היום הובאו לקבורה בירושלים גופותיהם של  נרצחי בית הספר היהודי בטולוז. ‏בהספד שנשא מעל הקברים הטריים אמר יו"ר  הכנסת ריבלין: "בטולוז ‏ובירושלים, בניו-יורק ובבואנוס-איירס, עומדים אתנו היום יהודים, מכל העדות והזרמים, כאב עמוק בלבם ודמעות בעיניהם. עומדים שוב, מול גוויות קטטות דוממות, מול קברים ז‏עירים. פעם באיתמר ופעם בשדרות, פעם בבית חב"ד בבומבי, פעם בארגנטינה, ופעם בישיבת מרכז ‏הרב בירושלים, והפעם הזאת- ב'אוצר התורה' שבטולוז העם היהודי ניצב מול חיות פרא, שאינן יודעות שובע. חיות פרא, שהשנאה העבירה אותן על דעתן".

את הברכה הבינלאומית הביא ר/יוסי כפירי: השבוע, ולא בפעם הראשונה בצרפת, הותקף מוסד חיוכי יהודי ו4 יהודים, שלושה מהם פעוטים, עם אביהם הרב נרצחו  ביריות בטווח אפס תוך וידוא הריגה. אנו זוכרים את ההתקפות על בית הכנסת בקופרניק בפריז, ואת חילול הקברים וניתוץ המצבות בקרפנטיה, כמו גם את ההתקפה על מסעדת גולדנברג בפריז. כולנו מזדהים עם אחינו בני קהילת טולוז, ומתפלאים על דברי שרת החוץ האירופית אשטן. מועדון רוטרי טולוז, ממש כמו המועדון שלנו, הוא האנטיתזה לשנאה ולגזענות שהניעו את מעשי הרצח הזה. טולוז העיר שוכנת בדרום מערב צרפת, לא רחוק מגבול ספרד. נמצאת בה אוניברסיטה עתיקה, מפעלי ענק באירבוס- מפעל המטוסים, ומתגוררים בה ובסביבתה כמיליון צרפתים. הקהילה היהודית בה היא רבת שנים, ומתקיימת  בה עוד מתקופת גירוש ספרד. הקהילה מונה כ 18 אלף איש שרובם כיום מיוצאי צפון אפריקה. יש בה גרעין חרדי דתי, שביה"ס אוצר התורה משתייך אליה. במועדון רוטרי טולוז יש גם חברים יהודים וכל חברי המועדון כמו רוב תושבי טולוז עצמם הזדעזעו עמוקות מהרצח הנורא. מועדן רוטרי טולוז הוקם בשנת 1923. יש בו 99 חברים, הנפגשים כל יום רביעי בצהרים ממש כמונו, במלון מרקור סנט גורג'ס . הבה נרים כוס ברכה בינלאומית  למועדון רוטרי טולוז  Toulouse Rotary Club

את המרצה האורח הציג חברנו נפתלי ויטמן: אריה רטנר, פרופסור לקרימינו‏לו‏גיה וסוציולוגיה באוניברסיטת חיפה, סיים את לימודי התואר השלישי ‏ב-  Ohio  state University ‏בארה"ב בשנת 1983 ‏. מאז ו‏עד לשנת  2011 ‏היה פחפ' רטנר פעיל בדרגות שונות ובתפקידים מגוונים באו‏ניברס‏יטת חיפה-ראש החוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, דיקן ‏הפקולטה למדעי החברה (משך שתי כהונות‏) חבר הועד המנהל, חבר סנאט, חבר ועדת ביקורת ושורה ארוכה של תפקידים נוספים. פרופ' רטנר עוסק במחקר בתחומי הקרימינולוגיה ומשפט וחברה. במהלך השנים הוביל פרופ' רטנר  מספר מחקרים אשר הקנו לו מוניטין , בינהם מחקר בנושא טעויות שיפוטיות-
הרשעת אנשים חפים מפשע, מחקרים בנושא פשיעה ואלימות בחברה הישראלית, תהליכי קבלת החלטות במערכת המשפט בישראל ולאחרונה מחקר אורך בנושא תרבות החוק בחברה הישראלית-- מחקר הבוחן תפישות ועמדות כלפי גורמי מערכת החוק והמשפט בישראל בקרב המגזרים והקבוצות השונות בחברה הישראלית. פרופ' רטנר פרסם מספר ספרים ועשרות מאמרים בבמות אקדמיות חשובות בתחומי המחקר בהם הוא עוסק. ‏בחודש ספטמבר  2011 ‏התמנה פרופסור רטנר לנשיא המכללה האקדמית כנרת בעמק הירדן.

המרצה האורח הודה בתחילת דבריו על הזמנתו להרצות בפני חברי מועדוננו.הנושא המעניין הוא אימון הציבור במערכות החוק והמשפט. תחום אחד של ההתבוננות בנושא הוא כיצד המערכת של החוק- משטרה, פרקליטות, בתי משפט ובית משפט עליון מתנהלת כלפי המגזרים השונים. אנחנו כחברה, בונים מערכות של אמון או חוסר אמון. לשם כך יש לבצע מחקרים הבודקים כיצד נראים כמה מגורמי החוק והמשפט  בעייני הציבור בישראל. שאלות כגון הוגנות המשטרה, היחס וההיענות לקריאות הציבור, כיצד השוטרים נראים ומתייחסים, מה ההתייחסות בהגשת תלונה במשטרה, איך המערכת מגיבה במקרי איומים פריצה, גניבה או הפרת סדר וכ'. במסגרת המחקר חולקו התושבים לכמה קבוצות: קבוצה יהודית כללית, המגזר החרדי, ערביי ישראל וציבור המתנחלים ביו"ש בקבוצה הכללית היהודית רק 38% חושבים שהמשטרה בארץ הוגנת, ובקרב ערביי ישראל רק 36% מסכימים עמם. אחוז הערבים ירד משמעותית בסמיכות לאירועי אוקטובר 2000,  מאידך בציבור החרדי המספר  נמוך בהרבה בקרב החושבים שהמשטרה הוגנת, אם כי בתקופות הפיגועים והמחבלים המתאבדים שפגעו במרכזי הישוב , הייתה עליה בהערכת אמון הציבור במשטרה. בציבור החרדי מערכות החוק והמשפט  ובמיוחד בית המשפט העליון הן כסדין אדום לשור, היות ומגזר זה רואה את חוקי הדת וההלכה ופסיקות הרבנים/מועצת חכמי התורה מעל לחוקי המדינה. פחות מ 20% מהחרדים חושבים טובות על המערכות לשמירת החוק.
במחקרים באירופה מבחינים בין קבוצות שהיה להם מגע אישי עם המשטרה  לבין אלו המביעים דעה אך לא התנסו אישית  בקשר או במגע עם נציגי החוק. בגדול משמשים תוצאות מחקרים אלו לשיפור  הקשר בין מערכות החוק כמשטרה לבין הציבור, ולהקת מסקנות לשיפור המצב הקיים במערכות החוק והמשפט בישראל.

הנשיא המכהן צבי ענר הודה למרצה. הוא העניק לו שי לנצח את דגלון המועדון וכן את ספר  התמונות על חיפה, והקיש באצבע צרדה על שולי הפעמון  לסיום המפגש  במעניין.
-----------------------------


כתב וערך: יורם קנטר




  ‏
2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet