נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במסעדת איזבלה בר, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at Isabela bar restaurant, Haifa

21/07/2010 - הרצאה של ניצב משה זמברג

הנשיא דני פסלר פתח את הישיבה השלישית לשנת הרוטרי הנוכחית, וברך את האורחים הרבים וכן את המרצה האורח ניצב משנה מודי זמברג שהסכים לבוא ולספר לנו "סודות מהחדר"- חדר החקירות של משטרת ישראל..

במסגרת הטכס הרוטריוני המקובל, פסוק השבוע הובא על ידי יוסי כפירי, אשר בחר בקטע  מהפטרת השבוע  הכוללת את פרק א' בספר ישעיהו. בנוסף לקטע הפתיחה, הביא יוסי את הקטעים הרלבנטים לנושא ההרצאה היום, אשר כאילו הוכתבו בזמננו אנו-פסוקים כ"א – ל"א – קינה על השחיתות, והבטחה לכלות את הפושעים ולהשיב את הצדק בירושלים כפי שהיה בהתחלה. פסוק כ"א – "איכה היתה לזונה קריה נאמנה? מלאתי משפט, צדק ילין בה, ועתה מרצחים!" איך נהפכה לזונה ירושלים, שהייתה בימי דוד נאמנה לה', וכעת היא זונה לאלילים אחרים כמו אישה שלא נאמנה יותר לבעלה אלא זונה עם גברים אחרים? העיר הייתה מלאה במשפט ק` , הצדק היה שוכן בה ועתה נתמלאה מרצחיםפסוק כ"ב – "כספך היה לסיגים, סבאך מהול במים."הכסף שלך שהיה בהתחלה טהור נהפך לכסף שעשוי ממתכות זולות `והכוונה כאן לאנשי ירושלים שהיו משלמים במטבעות מזויפים במקום במטבעות אמיתיים`, היין שלך מהול במים `והכוונה לסוחרים בירושלים שבמקום למכור כדים מלאים ביין, הם היו שמים בכדים מים כדי לשמור לעצמם יין –שתי הדוגמאות כאן מראות את השחיתות שהייתה בעיר.  פסוק כ"ג – "שריך סוררים וחברי גנבים, כלו אוהב שוחד ורודף שלמונים, יתום לא ישפוטו וריב אלמנה לא יבוא אליהם." שרי ירושלים סורים וחברי גנבים , ככל אחד ואחד מהשרים האלה אוהב שוחד ורודף שלמונים, כל אחד מהשרים אומר לחברו שיעזור לו להיות צודק במשפט כדי לקבל כסף ומבטיח לו שלמחרת הוא יעזור לו גם כן במשפט לזכות בכסף, הם לא שופטים את היתום בצדק וריב אלמנה לא יבוא אליהם -האלמנה לא באה אליהם בכלל, כי כשהיא רואה שליתום שהוא גבר לא מועיל המשפט, אז היא יודעת שלה כאישה קל וחומר שגם כן אין מה לבוא להשפט ע"י השרים האלה.. ללא ספק- כבר אז היה חומר רב לחקירות משטרה...

את ברכות הרעות לגבי ימי הולדת וימי נשואין הביאה  חברתנו דליה  צמח . הברכה הבינלאומית ניתנה על ידי חברנו זאב מטר, והוקדשה הפעם למועדון הרוטרי Rotary England - District 1130 - Zone 17 - Rotary Club of St. Marylebone, Greater London. הרצאת אורח המועדון מוקי זמברג בנושא "סודות מחדר החקירות" סללה עבורי את הדרך לזכור ולהזכיר לחברי המועדןן שגם בין חברינו לשעבר כדהיום היו שופטים ועורכי דין שהיו מעורבים בחקירות פליליות, כלכליות, וחברתיות אשר השאירו חותם בספרי הימים של מדינת ישראל. מכאן אני מבקש להזכיר את חבר המועדון משה עציוני זכרונו לברכה שהתקבל למועדון בשנת הרוטרי 1953-1954 ,משה עציוני שופט בבית המשפט העליון משנת 1971 עד לשנת 1979 אשר עמד בראשות ועדת החקירה הציבורית לעניין מאורעות 9.7.1959 בוואדי סאליב ( 1959 ), ובעת כהונתו בעליון היה בראשות ועדת חקירה ממלכתית בעניין השמועות בדבר מתן תשלומי כסף להטיית משחקים בליגה הלאומית בכדורגל (1971 ). ועדה ממלכתית לבדיקת מעמד המורה ומקצוע ההוראה (1978 - 1979 ). ועדה לבדיקת חוק אימוץ ילדים ( 1979 ). עציוני נולד בפולין בשנת 1908 ובשנת 1936 סיים לימודי דוקטורט במשפטים באוניברסיטת קרקוב ובסיום לימודיו עלה לארץ ישראל. תחילה עבד כפועל בתל אביב ולאחר מכן עבר לירושלים, שימש מזכיר ועד רחביה ולמד בבית הספר הממשלתי למשפטים. בשנים 1942 - 1945 הוא עבד בעריכת דין באופן פרטי. בשנת 1945 מונה עציוני ליועץ משפטי של המחלקה לתעשיות כבדות בממשלת המנדט הבריטי. עם קום המדינה, בשנת 1948 ,הוא התמנה לשופט בבית משפט השלום בחיפה. מאוחר יותר הוא שימש נשיא בית משפט השלום בחיפה, שופט ונשיא בבית המשפט המחוזי בחיפה ומשנת 1971 שופט בית המשפט העליון, עד פרישתו לגמלאות בהגיעו לגיל שבעים. בעת פרישתו עמד עציוני בראש ועדת הבחירות המרכזית ושמש כנשיא בית הדין הציוני העליון. היה נשוי לד"ר שפאן, רופאה מפורסמת בשעתה בחיפה, והיו להם שני בנים תאומים, אשר אמם תמיד הביעה דאגה "מה יצא משני השובבים הללו". ואכן – יצא טוב, הבן האחד פרופ' עמוס עציוני הוא מנהלח ביה"ח לילדים ע"ש מאיר ברמב"ם, והשני יעקב הוא עו"ד  פעיל במשרד עו"ד קומיסר בחיפה. את הברכה היום אתן לזכר שרלוק הולמס הדמות הספרותית פרי יצירתו של סר ארתור קונן דויל. שרלוק הולמס הוא בלש פרטי המפענח פרשיות. סבוכות בעצמו או מסייע למשטרה. הולמס התגורר בלונדון, ברחוב בייקר 221 ב', כתובת שלא הייתה קיימת בזמן כתיבת הסיפורים. עד שנת 2002 שכן בכתובת זו סניף בנק, אך בסמוך (ברחוב ביקר מס' 239 ) נמצא כיום מוזיאון שרלוק הולמס. ומכאן אברך בשם מועדוננו את מועדון Rotary Club of St. Marylebone מלונדון השייך לאיזור 1130 שנוסד בשנת 1948 . המועדון נמנה על 78 מועדונים באיזור ובו 1665 חברים השיך לאיזור 17 ברוטרי הבינלאומי. המועדון ובו 33 חברים נפגש בכל יום חמישי בשעה 12.30 ב . Shelock Holmes Hotel1 08 Baker St.  אבקש להרים כוסית ברכה למועדון Rotary Club of St. Marylebone ולא לשכות את חברנו משה עציוני זכרונו לברכה, וכן את חברנו נשיא בית המשפט העליון משה לנדוי אב בית הדין במשפט אייכמן,שהתקיים בשנת 961 , אשר היה היו"ר הראשון של הוועדה לציון חסידי אומות העולם ביד ושם שזכה בפרס ישראל בתחום המשפט בשנת 1991 ולצרף לברכה את חברנו השופט פרופ' דן ביין שעמד לאחרונה בראש ועדת החקירה למשבר המים.

חברנו צבי פורר הביא את הפינה השבועית לאייכות הסביבה- לדבריו חשובים ביותר שלושת המונחים -     Reduce, Reuse  Recycle., שהשימוש בהם יביא להפחתת הפסולת והזבל שאנו מייצרים.

הנשיא דן פסלר שלח את ברכתו וברכת כל חברי המועדון לנ"ל עודד פלר אשר מונה השבוע לתפקיד הנכבד של קונסול  כבוד של פולין בחיפה. בכך הוא הצטרף לחברינו קונסולי הכבוד של הפיליפינים ושל הולנד- כן ירבו! הנשיא שלח את ברכתו וברכת המועדון לרעייתו הנאמנה של חברנו איזי רוזנפלד לרגל יום הולדתה. לנה רוזנפלד מלווה את איזי ברוב ישיבות המועדון ולוקחת חלק בפעילךויות החברתיות. מזל טוב וכה לחי! כמוכן שלח הנשיא  ברכו החלמה מהירה לחברנו נג"ל קני גרדינגר שעבר ניתוח לב ומתאושש בימים אלה. נאחל לו כולנו החלמה מהירה ושיבה מהירה לפעילוחת במועדון.

טכס קבלת חברה חדשה למועדון: הנשיא דני פסלר זימן לשולחן הנשיאות את החברה החדשה נחמה נוביק ואת הספונסור שלה איזי רוזנפלד. נחמה היא ילידת 1948 , גימלאית של הוראת האנגלית במשרד החינוך, אשר התקבלה  על ידי ועדת הקבלה תקופת הנשיאות הקודמת של נ"ל אלברט לינקולן. מאז פרשה לגמלאוןת נחמה םעילחה בפעילות למען הקהיהלה. הנשיא העניק לה תיק בסיסי של ספרות, תקנון וחומר על המועדון בפרט ורוטרי בכלל. נחמה הביעה את התרגשותה הרבה ואמרה שהיא  שמחה ומאושרת להצטרף לקהילית חברי/חברות המועדון שלנו- רוטרי חיפה.

את המרצה האורח ניצב משנה מודי זמברג הציגה חברתנו נאוה וילבך. מודי זמברג משרת במשטרת ישראל מזה 27 שנים.בעיקר בתפקידי מפקד תחנות משטרה, קצין חקירות וממונה על אגף החקירות במרחב הגליל. נושא תואר ראשון מאוניברסיטת חיפה. נאווה ציינה  שאביו של המרצה שהגיע לגבורות נוכח עמנו היום בהרצאה, וזו לו הפעם הראשונה ב 80 שנותיו שהוא זוכה לשמוע את בנו מרצה. המרצה הדגיש שהחוקר צריך לאסוף קודם כל מידע על הנחקר, ולהכיר את  ההיסטוריה שלו ומעשיו לאחרונה. יש להכין שאלות מראש, וגם צורת הישיבה והקרבה הגופנית לנחקר חשובים. מתחילים בשיחת חולין ויש לשמור על קשר עין תוך תצפית על  הבעות הנחקר ו"שפת הגוף" שלו. השיטה המקובלת היא של חוקר "טוב" סבלני וקשוב, חייכני ונכון לסייע,  וכעזר כנגדו "חוקר רע". התכונה החשובה ביותר הנה היכולת ליצור יחסי קרבה וקשרים בינאישיים עם הנחקר,  כאשר הנחקר יחוש קרבה לחוקר וכאשר יבטח בו ויהיה מוכן לתת בו אמון, הוא גם ימסור לו את המידע הדרוש לו לחקירה, גם אם זה מידע אינטימי או אפילו מידע שעשוי להפליל את הנחקר.
 יכולת ההקשבה הנה תכונה חשובה ביותר. אנשים רוצים לדבר ומעונינים שיאזינו להם. על פי רוב, קיים מאבק סמוי בין הדוברים, כאשר כל צד רוצה להשמיע את טענותיו ומעוניין שהצד השני יקשיב להם אין לקטוע את דברי הנחקר, גם כאשר הוא מפריז בסיפורים וסוטה מהנושא. ניתן "לעזור" לנחקר לשוב אל הנושא המרכזי, אך בעדינות ומבלי להשתיקו. תגובה חריפה מצידו של החוקר עלולה להביא לשתיקתו של הנחקר וליצור נתק בלתי רצוי. יש להתחיל כל חקירה בשיחה חופשית ובשאלות פתוחות, שהתשובה עליהן יכולה לפתח דיאלוג או מונולוג של הנחקר. חשוב לזכור כי בעת שהנחקר מדבר יש לשים לב לשפת הגוף שלו ולמסרים שהוא מעביר לחוקר. יכולת ההקשבה נובעת בעיקרה מסבלנות במהלך חקירה, הנחקר אינו יודע מהי כל האינפורמציה הדרושה לחוקר. במקרים רבים, דברים החשובים לחקירה הם שוליים לגבי הנחקר ולהפך. החוקר מצידו חייב לזכור כי הוא אינו מכיר את כל הידוע לנחקר, ולכן לא יוכל לדעת עד לסוף החקירה את כל המידע הרלוונטי שיוכל לשאוב מן הנחקר. רכישת אמונו של הנחקר, קשירת קשר אישי עמו והבאתו למצב שבו הוא מדבר, הנם פעולות הדורשות סבלנות רבה. המצב ההפוך, בו החוקר מפגין חוסר סבלנות ועצבים, אינו מועיל ליצירת קשר חיובי עם הנחקר. להפך, במצב כזה עשוי הנחקר להעריך כי אם יתמיד בשתיקתו, החוקר יתייאש ויוותר. . לא כל נחקר מוכן לספק לחוקר את כל הידוע לו, אודות נסיבות הארוע בגינו הוא נחקר. ניתן לראות בכל חקירה של משא ומתן, שבו "משלם" החוקר תמורת המידע שהוא מקבל. ה"תשלום" נעשה בעיקרו על ידי סיפוק צרכים נפשיים של הנחקר כגון, הפחתת חרדה, הפחתת אי ודאות ואף מתן מידע הקשור לחקירה עצמה.  החוקר חייב לדעת לדבר בשפה ובסגנון קרוב לזה של הנחקר, כדי ליצור שפה משותפת. החוקר צריך לדבר בסגנונו של הנחקר רק כאשר הוא מסוגל לעשות זאת באופן טבעי. ניסיונות מאולצים לדבר בשפתו של הנחקר עשויים להתפרש על ידו כזלזול, לעג או להביא לכך שהחוקר יראה נלעג או מגוחך, כשהוא מנסה לדבר בסגנון שאינו מתאים לו. כושר שכנוע הנו פונקציה של בטחון עצמי. מאידך, חוסר בטחון עשוי לשמש את החוקר כתרגיל ולפתח אצל הנחקר תחושת בטחון מופרזת וזלזול בחוקר. עובדה זאת תביא לכך שהנחקר יוריד את רמת ההגנות שלו ויהיה חסר זהירות. בניגוד ל"חוקר הטוב" יש לשלב לעתים חוקר שני שמשחק את תפקיד ה"חוקר הרע". חוקר זה מפגין עצבנות, חוסר סבלנות, מתנהג באלימות מופגנת תוך הכאה על השולחן וקרבה גופנית לנחקר.  המטרה היא להביא לכך שהנחקר יבקש לשוב ולהחקר על ידי החוקר הטוב חהאמפטי, ויספר לו את הרצוי. טריקים נוספים בשימוש הםא להפגיש שני חשודים לאשפרות של שיחה בינהם כאשר השיחה מוקלטת,  וכן שימוש במודיעים ובמדובבים שונים המשתלבים עם הנחקר בתא המעצר ומסייעים לו לשפוך את אשר על ליבו.

בסיום ענה המרצה על שאלות מהקהל. הודה למרצה חברנו חורחה אלחנן גרינברג והנשיא דני פסלר  והעניק לו כתודה תעודת הוקרה ושי מיוחד  למזכרת מהמפגש המעניין.



 

 
2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet