נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במסעדת איזבלה בר, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at Isabela bar restaurant, Haifa

23/07/2008 - הרצאת פרופ' יהודית אהרון פרץ על מסתרי הזכרון האנושי

הנשיא גד כהן פתח את המפגש הרביעי של המועדון וקיבל בברכה את אורחת הכבוד פרופ' יהודית אהרן-פרץ, מנהלת היחידה לנוירולוגיה קוגניטיבית ברמב"ם. כן ברך את האורחים והאורחות הרבים, נשות חברים, ידידים ונשיאת הרוטארקט החדשה. שהגיעו במיוחד לשמוע את הרצאת האורחת.

את פסוק השבוע הביא נ"ל אלי ליכטר, בהקשר לביקורו של המועמד הדמוקרטי לנשיאות ברק אובאמה , פואמה שנכתבה על ידי שקספיר אפריקאי:
" חבר לבן יקר:

כמה דברים שאתה צריך לדעת – ואתה חבר לבן,
כשאני נולד – אני שחור, כשאתה נולד- אתה ורוד
כשאני גדל – אני שחור, כשאת כדל- אתה לבן,
כשאני בשמש – אני שחור, כשאתה בשמש- אתה אדום,
כשקר לי- אני שחור, כשקר לך- אתה כחול,
כשאני מפחד-אני שחור, כשאתה מפחד- אתה צהוב 
כשאני חולה-אני שחור, כשאתה חולה- אתה ירוק
כשאני מת – אני עדיין שחור, כשאתה מת – אתה אפור.
ועוד יש לך את החוצפה לקרוא לי – צבעוני?!?

הברכה הבינלאומית – הובאה על ידי זאב מטר.  המועדון הרים כוסית לכבוד מועדון רוטרי פאנצה שאיטליה, אזור 2070. נוסד 1959, ובו 75 חברים, הנפגשים כל יום חמישי בערב במלון  "קבלינו" .העיר פאנצה שוכנת כ 30 ק"מ מבולוניה, וקנתה לה שם עולמי כמרכז ייצור קרמיקה, ובה המוזיאון הגדול באירופה למוצרים קרמיים.

הודעות הנשיא : טקס סיום מפעל קייטנות הקיץ – הנשיא הזכיר שב 29/07 בשעה 10:00 בבוקר יתקיים בהיכל העירייה טכס סיום מפעל קייטנות הקיץ בנוכחות ראש העיר מר יונה יהב, מפעל שלמועדוננו יש חלק נכבד בהפעלתו. החברים מתבקשים לכבד את הטכס בנוכחותם. הנשיא הודה לחברי המועדון על  עזרתם ותרומותיהם: לנ"ל בני רודיטי ואשתו נעמי שתרמו למועדון לרגל הולדת נכדתם,  לזיגי  שאול  על סיוע להשלמת "חור" תקציבי  במפעל הקייטנות, ולנפתלי בלבן וליעל על סיוע בתרומת  עגלה ומיטת ערסל לתינוק שננטש בבית החולים רוטשילד. כמו כן מסר על קבלת מכתב תודה מרון כתרי מנהל הראלי על תרומת המועדון לפרויקט המנהיגות המעירה של כיתות ז'.  בנוסף, הציג הנשיא ביחד עם ה מגן מעוטר שהתקבל מיחידת צנחנים לוחמת שאומצה על ידי המועדון , שתרם  סכום נכבד לרווחת חיילי ולוחמי החטיבה.

את המרצה האורחת פרופ' יהודית אהרן-פרץ, מנהלת היחידה לנוירולוגיה קוגניטיבית בקריה הרפואית לבריאות האדם שברמב"ם, הציג  עמיתה במחקר רפואי חבר המועדון פרופ' שמואל אידלמן. הוא ציין שפרופ' אהרן –פרץ היא מהמדענים המובילים במזרח התיכון ובסביבה הקרובה בנושאי המוח האנושי, זיכרון ודמנציה.

המרצה פתחה בנושא הזיכרון  האנושי במצבי בריאות וחולי. מפאת קוצר הזמן היא לא נכנסה לנושא הכבד בפני עצמו שהוא המוח האנושי.
הזיכרון מוגדר כמכלול הפריטים והתהליכים שאנו לומדים במהלך חיינו וזוכרים אותם. זהו תהליך דינמי רב שלבי:
1.     זיכרון לטווח קצר – לא רק לעובדות ומספרים. זכירת פרטים מזהים בעזרת ערנות וקשב.
2.     זיכרון עובד – (Working memory )) זהו בלוח הרושם של המוח המאפשר לפתור בעיות ולתכנן . מאמינים כיום שזהו הבסיס לאינטליגנציה. זהו החלק שנכנע ראשון בתהליך ההזדקנות.
3.     זיכרון חושי-ממה שרואים או שומעים.
4.     זיכרון לטווח ארוך –המידע מהזיכרון קצר הטווח עובר ונשמר בזכרון חטווח הארוך.
5.    זיכרון בלתי מודע- הרגלים, התנייה.
המוח האנושי והזיכרונות שבו אינם זהים למחשב, כי אצל שני אנשים שונים נרשם ונשמר אותו אירוע זהה  בצורה שונה. בל התהליכים של הזיכרונות למינהם מתרכזים באיזור ההיפוקמפוס של המוח האנושי. מחלות שפוגעות באזור זה במוח או בקשרים שלו עם אזורי שמירת ואכסון מידע אחרים מביאים לירידה או איבוד הזיכרון. הזיכרון היא מערכת המתעייפת עם הזמן. במצבי בריאות, רוב האנשים זוכרים כמו בצעירותם. בגיל שמעל 55 מופיעים פה ושם תהליכי ירידה בזיכרון – קושי בזכירת שמות ומספרים. מעל גיל 65 עד 20% מהאנשים מדגימים ירידה קלה בזיכרון, מהם מחציתם יישארו במצב זה, ומחציתם  יעברו תוך 5 שנים למצבי שיטיון (דמנציה). מחלת אלצהיימר היא אחת מקבוצת מחלון הקשורות בדמנציה. אלצהיימר תאר אותה לראשונה ב1908כמצב של פגיעה בזיכרון, הפרעה בהתמצאות בזמן ובמקום, וירידה בתפקוד המוטורי.
יש מספר רב של מצבים המגבירים את הסיכון לפגיעה בזיכרון ודמנציה  חלקם תזונתיים, חלקם גנטים, ורובם קשורים בשמירה על התפקוד התקין של המערכת הזסקולרית – כלי בדם הגדולים והקטנים.
לצערנו, אין כיום טיפול  המרפא מצבי דמנציה. טיפול מונע של פעילות גופנית. שמירה על לחץ הדם והסוכר, וטיפול לשיפור זרימת הדם יכול לסייע, בפרט אם מתחילים בו שנים רבות מוקדם יותר.

עמית נוסף שגם הוא איש רמב"ם- ד"ר יורם קנטר, הודה למרצה על הרצאתה המאלפת והרלבנטית לחברי המועדון, שחלק גדול מהם נמצא בסיכון בשל שנת המודל האישית של כל אחז ואחד מהם.  הוא הזכיר שכיום תוחלת חיים של 86-90  שנה היא מובנת ומקובלת, לא כבעבר עת "זקני העדה" היו בני 40 בממוצע., ולכן הסיכון בחשיפה לפגיעות בזיכרון הוא ממשי נשיא המועדון גד כהן, העניק למרצה תעודה על נטיעת עץ על שמה ביער פול האריס  שבהרי צפת,  וכן את דגל המועדון, הקיש בפטיש על הפעמון והישיבה המעניינת הסתיימה (בתקווה שההרצאה נחרטה בזכרון החושי של החברים והאורחים ואכן תשאר שם לטווח ארוך...)
2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet