מפגש 23 באוקטובר 2013 :הרצאת עו"ד ישראל יונגר על "חייים בעוולה והולדה בעוולה"
הנשיא המכהן משה גן-צבי פתח את המפגש ה 12 לשנת הרוטרי 2013/14 . הוא ברך את המרצה האורח עו"ד ישראל יונגר ואת אשתו, את האורחים ואת כל חברי המועדון הנוכחים. נושא ההרצאה הוא "הולדה בעוולה וחיים בעולה".
לאחר ברכות הרעות שהובאו על ידי חברנו ר/נפתלי ויטמן, הגיע תורו של פסוקו של יום אותו הביאה חברתנו ר/חביבה רוגר:
לכבוד הבחירות שנערכו אתמול ,בחרתי כמה משפטים העוסקים בבחירות:
על מערכת הבחירות אמר הנרי לואיס מנקן: "בדמוקרטיה כל מפלגה מקדישה את רוב כוחותיה להוכיח שהמפלגה השנייה אינה ראויה להנהיג. בדרך כלל שתיהן צודקות" . אחוז בחירות נמוך אינה תופעה ייחודית לנו. "אזרח אמריקאי יחצה את האוקיינוס כדי להילחם למען הדמוקרטיה אבל לא יחצה את הכביש כדי להצביע בבחירות", אמר ויליאם ווהן.
ובכל זאת, בעד מי תצביע? נצטט את רוברט ביירן: "הדמוקרטיה מאפשרת לך לבחור את המועמד שאתה הכי פחות שונא". ומה קורה לאחר שהצבעת? סטאלין אמר "מספיק שיודעים שהיו בחירות. ממילא מי שקובע אלה לא הבוחרים אלא סופרי הקולות". וכשיש תוצאות? מארק טוויין הזהיר: "בכל פעם שאתה מוצא את עצמך מסכים עם הרוב, זה הזמן לעצור ולבדוק".
ונסיים בדברים של וינסטון צ'רצ'יל: "הטיעון הסוב ביותר נגד דמוקרטיה הוא שיחה בת 5 דקות עם המצביע הממוצע" אבל הוא אמר גם: "הדמוקרטיה היא אולי המשטר הגרוע ביותר, אבל אין לנו טוב ממנו."
את הברכה הבינלאומית הביא חברנו ר/צבי פרידמן. שבחר הפעם לברך את מועדון הרוטרי של מיידנהאד ברידג' ( Rotary Club Maidenhead Bridge). נמצא ליד ארמון וינדזור על נהר התמזה, באזור 1090 . המועדון הוא מועדון צעיר יחסית, וחבריו נפגשים בכל יום ראשון הראשון והשלישי בחודש בשעה 10.30 בקפה קוסטה. יש במועדון 45 חברים וחברות. במועדון זה הנשיא היה סר ניקולאס וינטון, שהגיע לגיל 104 ושימש כרוטריון 40 שנה. בספטמבר השנה נבחר בחבר הראשון של מועדון הרוטרי למען השלום (The Rotarian Peace Hall of Fame ) החדש ליד אבנסטון בארה"ב נקום מושב המנהלת הראשית של רוטרי בינלאומי, וכן הוענק לו אות פול האריס ברמת ספיר (Saphire ).מסתבר שבעת מלחצת העולם השנייה פעל באופן פרטי להצלת 669 ילדים מצ'כוסלובקיה הצליח להבריח אותם ברכבת לאנגליה וכך ניצלו מהשמדה . הוא לא סיפר על כך אפילו לאשתו ורק מעיון בניירותיו נמצא הסיפור. שבזכותו זכה בתואר "חסיד אומות העולם" מטעם מוזיאון השואה בירושלים. הבה נרימה כוס של ברכה למועדון מיידנהאד ברידג'.
הודעות המזכירות: בהעדרו של מזכיר הכבוד ר/אלחנן גרינברג הודיעה סגניתו ר/חנה צוריאל את ההודעות הבאות:
1. ב- 28.10 יגיעו לארץ 6 משפחות של עולים חדשים מקובה. מגיעים חסרי כל למרכז קליטה בקרית ים. היות והם זקוקים לכל תכולת בית כולל מכשירי חשמל קטנים, מצעים, סכום, סירים, צלחות ועוד מתבקשים חברי המועדון לתרום את הציוד המבוקש, לא צריך להיות חדש אך שיהיה במצב טוב ושמיש. נא להתקשר בטלפון, מייל או מסרון לר/אלחנן גרינברג.
2. ביום ד' 20.11 לא תתקיים פגישה של המועדון בצהריים אלא בשעות הערב. פרטי המפגש ימסרו בהמשך.
3 . אנו נארח 10 רוטריונים (5 זוגות) של חברים מאד בכירים מטקסס. כולם נגידים מכהנים או נגידים לשעבר. הם מטיילים בארץ ולנים בבתי חברים. אשכול חיפה התחייב ל 3 לילות אירוח בין התאריכים 22- 25 בנובמבר. שני מארחים מהמועדון כבר אותרו - כפירי ופלדהמר. יש צורך באירוח זוג נוסף . (מועדון הוד כרמל מארח 2 זוגות ומועדוני מוריה וכרמל ייקחו על עצמם אירוח זהה באפריל). מדובר על קבלתם בתום יום טיול בערב של ה 22 , מתן ארוחת בקר בכל בקר וחוזר חלילה. אין להציע ארוחת ערב כיוון שהם יתארחו במרוכז אצל חברים.מי שיכול ומעוניין יפנה למזכיר הכבוד אלחנן גרינברג או לנשיא משה גן צבי.
הציג את המרצה האורח ר/אריה ברגמן: עו"ד ישראל יונגר עלה לארץ מהונגריה בשנת 1952 . הוא גאה לציין שהוא תלמיד ישיבת כפר הרא"ה וכנסת חזקיהו, ומבחירי תלמידיו של הרב נריה זצ"ל. לפני שירותו הצבאי בגיל 18 , הספיק לנהל במשך שנה את ביה"ס "שדה אילן"- מול אילניה. עם סיום שירותו בצה"ל למד משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים. את הסטאג' עשה אצל אמנון כרמי וחנוך אריאל שניהם שופטים מכובדים בהמשך דרכם. אצלם למד את נושאי הביטוח הלאומי ודיני נזיקין . משרדו עוסק בעיקר בתיקים גדולים של נזיקין לדוגמא :הנער אמיר רנד שנפגע קשות בסיום משחק כדורגל של מכבי חיפה, נפגעי הטיל שפגע בשמונת עובדי הרכבת ז"ל ועוד. משרדו הוא גם הראשון שעסק בטיפול נפגעי ניחוחי לייזר בעיניים -הם תוקפים בעיקר את העובדה שצריך לעשות הבחנה בין המועמדים לניתוח ולא כל אחד רשאי להיכנס לסיכון שיש בניתוח שכזה. עו"ד יונגר נשוי לנעמי ולהם חמישה ילדים.
המרצה פתח את הרצאתו בנושא "הולדה בעוולה וחיים בעוולה" המתייחסת ללידת וחיים של ילדים פגועים קשה, עם מומים קשים, אוטיסטים ותסמונות שונות. לדבריו הוא מזהה בקהל הנוכחים חברים רבים המוכרים לו.
יונה הנביא בעת מצוקתו אמר :" וְעַתָּה יְהוָה, קַח נָא אֶת נַפְשִׁי מִמֶּנִּי, כִּי טוֹב מוֹתִי מֵחַיָּי". האמנם זה צריך להיות היחס לילדים פגומים עוד בהיותם ברחם או מיד לאחר לידתם? החברה צריכה לפצות על נזקים שנגרמים לאנשים חיים אך מי צריך לפצות אם הנזק נגרם לפני לידת התינוק בהיותו בבטן האם? במיוחד אם הרופא טעה באבחון האולטרא סאונד הבטני ו"פספס" סימנים המעידים על כך שהעובר פגום.
עד 1982 לא היו תביעות של ילדים שנולדו פגומים. ב1982 היה "תקדים זייצב" שבו הוגשה תביעה בשם הילד נגד רופא הנשים ד"ר זייצב. עלתה השאלה המשפטית והפילוסופית האם תינוק אשר עבר בדיקות סקירת הריון ב US והרופא "פספס" וולד ילד פגום האם טוב יותר מותו מחייו או מוטב שלא היה נולד וההיריון היה מופסק. ההלכה שנקבעה אז הייתה שאם אכן נולד תינוק שסובל מפגמים קשים , נכות של 100% ויותר, תסמונות כדאון, טורט וכ' זכאי לפיצוי בגין סבל , הוצאות גידולו והוצאות טיפולים מיוחדים כולל הסיבוכים הקשורים או נובעים ממצבו.
כתוצאה העלו חברות הביטוח את הסכומים ודמי הביטוח הרקיעו שחקים, הרופאים ביצעו בדיקות נוספות מיותרות בחלקן עם עלויות גבוהות והמערכת הפסידה בשל ההוצאות הגבוהות. מאידך, האישה הייתה צריכה להצהיר שלו הייתה יודעת מהרופא שהעובר בעל מומים קשים הייתה מסכימה להפסקת ההיריון, והדבר הביא לכך שמגזרים שלמים של נשים חרדיות והמגזר הערבי שם "אסור" להן להפסיק היריון מסיבות אמונה, דת או חברה לא יכלו להצהיר זאת ולא יכלו לקבל פיצוי בהתאם. לפי ההשקפה החרדית העובר אחר 40 יום הריון נחשב כחי , לא כל שכן תינוק שנולד, ואסור לפגוע בהם משום עברה על מצוות "פיקוח נפש".
כבר הרמב"ם נזקק לסוגיה זו וכתב שאם יש סכנה ליולדת מחתכין את העובר אם באמצעים או בסם. כלומר הוא מאשר לבצע הפסקות הריון במקרים קיצוניים. הרב אליעזר יהודה ולדנברג שהיה מגדולי הפוסקים בדורנו, בעל שו"ת "ציץ אליעזר" קבא שאם יש סכנה ליולדת לא רק גופנית אלא קיים חשש שהלידה תכניס אותה לדיכאון וסבל נפשי- מותר לה לנות לועדה להפסקת הריון . גם הרב משה פיינשטין בארה"ב תמצך באפשרות של הפסקת הריון במקרים קיצוניים.
"הלכת זייצב" עמדה בתוקף כ 30 שנה עד 2012 שאז ביהמ"ש העליון שינה את הגישה באופן קיצוני. נרבע שאם נולד תינוק פגום אין לו זכויות לאחר שנולד. מאידך מגיע פיצוי להורים עבור ההוצאות המוגברות שעומדות בפניהם בגין גידולו כילד נכה. ואז, השאלה שהעמידו בפני האם -האם הייתה מפסיקה את ההיריון לו ידעה שהעובר בעל מומים אינה רלבנטית יותר, דבר שמאפשר גם להורים חרדים או מהמגזר הערבי לתבוע פיצויים.
הכנסת הקימה לתורך בחינת הנושא ועדה מיוחדת בראשות השופט בדימוס מצא. בין חברי הועדה נציגי לשכת עורכי הדין ונציגי הרופאים חברי הר"י. הצעת הוועדה היא מדהימה- יש לפצות כל תינוק שנולד עם נכות של 100% ויותר יזכה לפיצוי מהמדינה ללא קשר אם הייתה או לא הייתה רשלנות כל שהיא בעת ההיריון או הלידה. כלומר המצב דומה לנכות שנגרמה בתאונה- עצם הנכות קובעת ולא מי היה אשם בתאונה וגרימת הנכות. מסקנות הוועדה מצפות לאישור הכנסת.
לדעתו של המרצה יש להרחיב את סל האפשרויות לבדיקות האישה בהריון. אנחנו יכולים להתברך שאנחנו חברה בריאה התומכת בנכיה, ואין יותר חיים בעוולה אך עדיין יש הולדה בעוולה.
חברנו ר/נפתלי ויטמן הודה בחום למרצה על ההרצאה המאלפת והעלאת הנושא המעניין. הנשיא המכהן משה גן-צבי הודה אף הוא והעניק למרצה האורח את דגלון המועדון בתודה.
-------------------------
כתב וערך: ר/יורם קנטר
צילם: ר/אריה ברגמן
שיבץ: ר/יורם נאומן