נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במסעדת איזבלה בר, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at Isabela bar restaurant, Haifa

24/10/2012 - דודו הררי - פיתוח העיר עכו

מפגש מועדון 24 באוקטובר, 2012 .–מרצה אורח: דוד הררי על פיתוח העיר עכו כמרכז תיירות

הנשיא המכהן נחום לדר פתח את מפגש המועדון וברך את  המרצה אורח, נ"ל דוד הררי מנכ"ל החברה לפיתוח עכו, את האורחים הרבים בינהם מזכירת החברה אריקה גל, ג'פרי ספג'יו, מרטה חזון, אלכס ריסקין, ליאת שרף והרב בצלאל ווילשינסקי. כן ברך את כל החברים  ובמיוחד את חביבה רוגר שהפכה לסבתא במז"ט.

לאחר ברכות הרעות הובאו על ידי חברתנו ר/חנה צוריאל, הביאה ר/נאוה וילבך את פסוק השבוע: פרשת השבוע היא פרשת "לך לך..."- : לך לך מארצך ומולדתך ומבית אביך אל הארץ אשר אראך" הציווי לעזיבת המולדת והליכה לארץ לא נודעת יש בו משם ניסוי גדול, ובמסורת היהודית החל מימי הביניים יציאת אברהם מ8ופיעה כנסיון ראשון מתוךסדרה של עשרה נסיונות בהם התנסה אברהם.. אברהם יוצא לדרך עם משפחתו וקניינו ,עבדיו ושפחותיו. אברהם מגיע למקום שכם עד אלון מורה ושם מובטח לו בהתגלות כי הארץ תנתן לו ולזרעו. זו ההתגלות האלוהית הראשונה במקרא והיא מתרחשת בעיר המקודשת הראשונה בישראל-שכם. שם מתחת לאלון כורת אלוהים את בריתו עם אבהם בהטחה "לזרעך אתן את הארץ הזו" ואברהם בונה שם לאל מזבח ראשון בארץ המובטחת.

הברכה הבינלאומית כפי שנבחרה על ידי נ"ל מיכאל פוקס נ שלחת למועדון נורפולק וירג'יניה ששם בסיס ימי גדול של חיל הים האמריקאי. אולם, מועדון זה זכה משום שגם לפני שנה שלחנו לו ברכה בינלאומית, ולכן אנו חוזרים ומביאים את נוסח הברכה  ההיא כפי שפורסמה באתר המועדון שלנו:  ביום 28 לחודש דצמבר 1981 לפני 30 שנה בדיוק, נולדה תינוקת המבחנה הראשונה בארצות הברית . התינוקת ששמה היה אליזבת ג'ורדן קאר, נולדה במשקל 5 ליברות ו-12 אונקיות בבית החולים נורפולק ג'נרל הוספיטל שבנורפולק ווירג'יניה . לכבוד זה נברך את מועדון נורפולק וירג'יניה- Norfolk Virginia Rotary Club . מועדון זה הוקם בשנת 1914 - מועדון ותיק מאד שיחגוג עוד 3 שנים יובל 100. מספר סידורי של המועדון ברוטרי הוא 5820 באיזור 7600. חברי המועדון נפגשים בימי שלישי בשעה 12:15 אחה"צ לארוחת צהרים במועדון רוטרי וירג'יניה שנמצא בנורפולק וירג'יניה. נרימה כוסית ברכה לחיי כל התינוקות ולמועדון נורפולק וירג'יניה!

המרצה האורח, דודו הררי, איש חיל הים לשעבר ומנכ"ל החברה לפיתוח עכו העתיקה בעשרים השנה האחרונות, לא הוצג משום שהוא רוטריון נ"ל של מועדון עכו. המרצה פתח  בתודה על הזמנתו, וברך את אנשי חיל הים שבקהל בינהם מי שהי מפקדו הישיר ר/ישי הרמתי. עכו נזכרת כבר במקורות מצריים עתיקים, בני 4 אלפים שנה, בהם מזכירים אותה מלכי מצרים כאויבת. אלכסנדר מוקדון עבר בה, ובעקבותיו באו היוונים, והחליטו שדווקא בעכו מצא הרקולס הגיבור צמח מרפא שעזר לו להחלים מפציעה קשה, ולכן נקרא המקום "אַכֵּה", שפירושו ביוונית רפואה.  כי דמותו של הרקולס נשקפת גם ממטבעות שנטבעו בעכו בתקופה הרומית, שבה הייתה עכו לעיר נמל חשובה. יונתן המכבי נמשך בערמה למפגש עם חילי טריפון ששמו אותו במעצר בשנת 143 לפני הספירה. תקופת הצלבנים הייתה אחת מתקופות הזוהר של העיר. שם היה המרכז המסחרי של הצלבנים, ומשם הם יצאו ובאו לאירופה. ב-1187 ניצח צלאח א-דין את הצלבנים וכבש גם את עכו, אבל ריצ'רד לב הארי, מלך אנגליה, השיב אותה לידי הצלבנים ב-1191, וכך הייתה עכו לבירה ולמרכז החשוב ביותר של הצלבנים במקום ירושלים הכבושה. הצלבנים האיטלקים התאהבו כל כך בעיר עד שסחבו ממנה שני עמודים ביזנטים, והם עומדים עד היום בכנסיית סן מרקו שבונציה. בשנת 1799 הטיל נפוליאון מצור על העיר וניסה משך 3 חדשים לכבוש אותה , עד שוויתר לבסוף לתושביה העקשנים ולשליטיה העות'מאני אחמד פאשה. גם יהודים מפורסמים ביקרו בה, כמו למשל הרמב"ם, שכינה את עכו "השער לארץ ישראל", הרמב"ן ובנימין מטודלה. לאחר מלחמת השחרור, הפכו 85% משטחה של עכו לרכוש המדינה( רכוש נטוש). 
ו 9% מהשטח הוא בבעלות הווקף. תחילה הועברו אל העיר החרבה והנטושה עולים חדשים אשר בהמשך יצאו לישובים בסביבה והערבים חזרו לעיר העתיקה- רובם מוסלמים. העיר הוזנחה, והמדינה לא הכירה בה כאזור א' מבחינת התקציבים. בשנות השבעים פונו תושבים ערבים מהעיר העתיקה לכפרים בסביבה ככפר מאכר, תוך הבטחה שבהקדם יחזרו לעיר, דבר שלא התממש. בעיר שלטו סמים, פשע, עוני, חוסר השכלה למצב סוציו אקונומי נמוך. ממשלת רבין נתנה את המפנה בהחלטה להפוך את עכו לעיר תיירות, והחברה לפיתוח עכו העתיקה נאלצה לעסוק בפיתוח גני ילדים ומתנ"סים, על מנת לייצב את האוכלוסיה בעיר. כיום- התשתיות מלאות בעיר העתיקה, וקיימת תכנית מתאר חדישה בעיר החדשה. במהלך הפעילויות, כ 840 נכסים שהיו אטומים או הרוסים שופצו ונפתחו. חנויות חדשות, מלונות בוטיק. עם תחילת מכירת כרטיסים למבקרים לפני כעשור נמכרו רק 22 אלף כרטיסים. כיום יש למעלה ממיליון מבקרים בעיר בשנה  ו 440 אלף רוכשי כרטיסים, דבר שמאפשר לחברה לפיתוח עכו העתיקה להתקיים ולפתוח בפרויקטים חדשים. פיתוח ושימור העיר העתיקה תרם לפיתוח כלכלי כמנוף אזורי, ליצירת מוקד ליזמות כלכלית והפיכת עכו והאזור למוקד שהיה ממושך. השטחים הרבים בהם עוסקת כיום החברה לפיתוח עכו העתיקה כוללים:
תשתיות ופיתוח, אוכלוסיה ותנאי מגורים, מלונות ויוזמות כלכליות, ארכיאולוגיה ושימור עתיקות, מלונות ושרותי תיירות,טיפול בפסולת, פרסום תדמית ושיקום, תכנון ניהול ובקרה. שיקום הבניינים והדירות נעשה תוך הקפדה על שימור הארכיטקטורה העותומאנית. באשר לעתיקות- הוקם מרכז שימור ארכיאולוגי בו משתלמים סטודנטים מכל העולם לתקופה של חצי שנה. הפיכת עכו למרכז תיירותי הביאה גם להגדלת מספרי הצימרים בגליל המערבי מ200 לפני כעשור ללמעלה משלושת אלפים ועוד העיד נטויה. קיימים 11 מסלולי סיור בעיר, מעל ומתחת לאדמה, באולמות האבירים במנהרות הטמפלרים, ולממצאים החדשים שהתגלו לאחרונה בינהם כנסיה מלפני 1200 שנה שהקפלה שלה נשתמרה בשלמותה.
השליט העותומאני של עכו והגליל שהיה למעשה נוצרי בוסני שהתאסלם ועמד בראש הצבא העותומאני שנשלח לשחרר את עכו וסביבתה מהשליט הבדואי המקומי  נקרא אחמד פאשה או "אל ג'זאר" שמשמעותו "הקצב" כי נהג לקצוץ את אזני, לשונות ולעתים גם את ראשי מתנגדיו. עוזרו ויועצי הנאמן  חיים פרחי, שבתחילה היה קשוב לעצותיו, סיים בכך שניקר את עיניו וחתך את לשונו...אל ג'זאר הרס את הקומות העליונות בכל המבנים הצלבניים בעיר ומילא את קומות הקרקע בחול ובאבנים ועליהם ב את העיר העותומאנית. כסף ומאמץ רב מושקעים כיום בפינוי האבנים והחולות ושימור המסבנים של פעם.שנחשפים שוב . עם מותו בתחילת המאה ה 19 נקבר במסגד המפואר הקרוי על שמו. לאחרונה נחשף גם הנמל ההלניסטי ונמצאו מטבעות, כלי וכלי מלחמה של אז.
עכו היא העיר הראשונה בישראל שזכתה להיכלל ברשימת האתרים של "מורשת העולם" של הארגון "אונסק"ו" של האו"ם. ההכרזה פותחת בפני העיר אינסוף הזדמנויות תיירותיות. גם אם התמיכה הכספית של "אונסק"ו" זניחה, התואר מציב את העיר במקום מכובד ומועדף על מפת התיירות העולמית, מזמן אליה משקיעים ומביא אליה כנסים חשובים.

הנשיא המכהן הודה למרצה על ההרצאה המאלפת והעניק לו את דגלון המועדון- מועדון רוטרי חיפה, שימצא ללא ספק מקום על שולחנו בעכו העתיקה.

ולנו, עורכי האתר, בהיותנו מנועים מלהציג או להודות למרצה בשל היותו רוטריון ותיק, לא נותר אלא לצטט את דבריו של פרופ' יואל מנספלד מהמרכז לחקר התיירות באוניברסיטת חיפה:
"עד היום הושקעו בפיתוח עכו העתיקה מאות מילוני שקלים, והתוצאה בהחלט ניכרת. נדמה שמישהו עבר על כל אחת מהאבנים בעכו וליטש אותה. הסמטאות מצוחצחות, השחזור בעיר עתיקה מושך מומחי שחזור איטלקים. זאת לא העיר שהכרנו. עכו המשוחזרת על ידי החברה לפיתוח עכו העתיקה נראית כמו עיר אגדות, ויש לה שפע אדיר להציע לכל מבקר. מאולמות האבירים ועד למראה המרהיב של המפרץ מהחומות. היא מתנערת מהאבק שלה בזכות אדם אחד - דוד הררי, מנכ"ל החברה לפיתוח עכו העתיקה. הביטוי "מטפח את העיר" הוא הגדרה חיוורת לפועלו של האיש, שמצליח בעזרת חזון, אהבה, נחישות, התמדה ועבודה יומיומית קשה ללטש בשבילנו יהלום תיירותי אמיתי". למותר לציין שכל הנוכחים במפגש המועדון מסכימים עם הדברים הללו...
--------------------------------

כתב וערך: ר/יורם קנטר

צילומים:  ר/יורם נאומן
2025 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet