נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במסעדת איזבלה בר, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at Isabela bar restaurant, Haifa

25/02/2015 - ישיבת מועדון והרצאת פרופ' ברוך נבו

 מפגש מועדון 25 בפברואר 2015 – מרצה אורח פרופ' ברוך נבו: "כיצד נבחרים שופטי שלום בישראל"
 
הנשיא המכהן יוסי כפירי פתח את מפגש המועדון וברך את המרצה האורח פרופ' ברוך נבו, את האורחות תמי אשתו של חברנו נ"ל  יוסי כבירי, ואת אילנה אשתו של חברנו איזי רוזנפלד, ואת כלל הנוכחים במפגש.
הנשיא דיווח על תחרות הנואם הצעיר האשכולית שהתקיימה אתמול בעירית חיפה, ובה נבחרו שני מועמדי אשכול חיפה לתחרות הארצית. נאחל להם הצלחה. נשף פורים יערך באולם הקונגרסים במוצ"ש 07.03.2015 , ואל נשכח-משמכנס פורים-מרבים בשמחה!

את פסוק השבוע הביא נ"ל אורי ינובסקי שאמר: לאור מה שמתרחש כיום בארץ  בהקשר להתנהגות המוסרית ציבורית והשמירה על החוק-הן בכנסת, הן במשטרה, הן בעיריות ובמועצות המקומיות ואולי גם בבית ראש הממשלה-מן הראוי להזכיר את אמרתו של ראש הממשלה לשעבר מר מנחם בגין ש "יש שופטים בירושלים!". נקווה ששופטינו יצליחו במשימה לנקות את האורוות ולהחזיר עטרת לישנה.

את ברכות הרעות הביא הפעם חברנו ר/עמוס עוז ומבין הברכות יש לציין את זיגי שאול, שהתקבל למועדון בפברואר  1964, והוא כיום ותיק חברי המועדון. הנשיא יוסי כפירי ברך בהזדמנות זו את זיגי ואת בנו דני שאול, אף הוא חבר המועדון,  על התוספת למשפחתם בצורת בן/נכד משותף, והודה לזיגי על בקבוקי היין הטוב שהביא לשולחנות במפגש.

לאחריו הביא את הברכה הבינלאומית יו"ר אפיק השרות הבינלאומי של מועדוננו, ר/זאב מטר:
הרצאת אורח המועדון פרופ' ברוך נבו בנושא "כיצד נבחרים שופטי שלום בישראל" פותחת בפנינו את נושא המשפט מחד והחלטות היושבים על כס המשפט מאידך כאשר לעיתים קרובות החברה הישראלית נדרשת לשאלות ותהיות לאיכות השפיטה ולאיכות השופטים. 
‏יש שופטים בישראל וקיימת ענישה כאשר בלשון היהדות נזכר המשפט "יש דין ויש דיין" המבוסס ‏על האמונה בשכר ועונש מידי האלוהיים בעוד מערכת המשפט מתבססת על ספר החוקים. ולמרות שהחוק דורש חובה לשמור אמונים לחוקי המדינה אנחנו שומעים לא מעט על שופטים שסרחו בהתנהגותם כלפי בני משפחתם וכלפי הכפופים להם. ובאשר למשפט לשפוט משפט צדק ולא להטות משפט ולא להכיר פנים. לעיתים קרובות מידי פסקי הדין מעוותיים ,כמו היו השופטים פוסקים גזרי דיו מתוך מורא ולא מתוך הגנה על החברה. 
‏כשירים להתמנות לשופטי בית משפט השלום מי שרשום ומי שזכאי להיות רשום בפנקס חברי לשכת עורכי הדין ועסק לא פחות מחמש שנים בעריכת דין, בתפקיד משפטי או בהוראת משפטים ואנו כמועדון יצגנו ומיצגים ‏את אותם נבחרים.
‏יש מספר חברים בינינו שכבר לא יודעים שממועדוננו יצאו בעבר שופטים נכבדים ובהם ד"ר משה לנדוי זכרו לברכה שהתקבל למועדון בשנת הרוטרי 1949-1950 ‏עת כהן כשופט מחוזי ולימים היה שופט בית המשפט העליון בין השנים  1953 -1 982 ‏והיה נשיאו החמישי וחתן פרס ישראל בתחום המשפט. או נשיא המועדון לשעבר ליאונרד "לני" רבינוביץ לשנת הרוטרי 1959-1960 ‏זכרו לברכה שהיה פרקליט המחוז ולימים השופט המחוזי. ולא אשכח את חברנו למועדון וידידי עו"ד צבי הדסי זכרו לברכה שהתקבל למועדון בשנת הרוטרי 1975-1976 ‏יחד עם חברנו אורי ינובסקי יבדל לחיים ארוכים וטובים, שנתבקש בשנים עברו ע"י נשיא בית המשפט העליון מאיר שמגר להצטרף כמועמד לעליון אך כצניעותו בקודש סרב. 
‏את הברכה הבינלאומית אקדיש באמצעות איזכור חברנו השופט ד"ר משה עציוני זכרו לברכה שהתקבל למועדון בשנת הרוטרי 1953-1954 ‏שהגיע גם הוא לכס בית המשפט העליון.משה עציוני התמנה בשנת 1948 ‏לשופט בבית משפט השלום בחיפה ולאחר מכן שימש נשיא בית המשפט המחוזי ומשנת 1971 ‏שמש שופט בבית המשפט העליון . עציוני עמד בראשות מספר ועדות ציבוריות שהזכורות ביניהם עדת החקירה הציבורית לעניין מאורעות בוואדי סאליב ( 1959 ‏); וועדת החקירה הממלכתית בעניין השמועות בדבר מתן תשלומי כסף להטיית משחקים בליגה הלאומית בכדורגל ( 1971 ‏). ‏עציוני נולד ב 1908- ‏ביבנו שבגליציה, בשנת 1932 ‏סיים תואר מוסמך במשפטים באוניברסיטת קרקוב, וב 1935- ‏ הוענק לו מטעמה תואר דוקטור למשפטים. 
‏מכאן שלוחה ברכתי למועדון  Rotary Club of Krakow ‏מאזור  2230 ‏שהתחיל פעילותו בשנת 1934. ‏המועדון נמנה על 122 ‏מועדונים באזור ובו 2489 ‏חברים השיך לאזור 16 ‏ברוטרי הבינלאומי כאשר נכללות באזור ביילורוסיה ,פולין ואוקראינה. ‏המועדון ובו 40 ‏חברים נפגש בכל יום רביעי בשעה 19.00 ‏ב .Dom Polonii 
מצורפת לברכה את חברנו השופט ר/דן ביין, את נ"ל אורי ינובסקי, את חברתנו למועדון ר/אביבה רוטר אשר בין יתר תפקידיה משמשת כחברה במוסד לבוררות בלשכת עורכי הדין בחיפה , את חברנו עו"ד רון כהן קונסול כבוד של הולנד בחיפה והצפון ולהוסיף לברכה את אמי הנקה זיכרונה לברכה שהייתה בידידות רבת שנים עם משה עציוני ואשתו יהודית לבית שפאן ואחרון חביב לצרף את חברנו עו"ד יורם נאומן, שר הטכס של מועדוננו בשנה הנוכחית ולהרים כוסית ברכה למועדון הרוטרי של קראקוב בפולין Rotary Club of Krakow !

המרצה האורח הוצג על ידי חברנו ר/נפתלי ויטמן: פרופ' ברוך נבו הוא יליד הארץ, השלים את שלושת התארים בפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית. וב 1972 קיבל את תואר הד"ר. מאז- פעל באוניברסיטת חיפה שם עלה בסול הדרגות האקדמי והגיע לדרגת פרופסור מן המניין בחוג לפסיכולוגיה, כיהן בין היתר כראש החוג לפסיכולוגיה וכדיקן הפקולטה למדעי החברה. תחומי המחקר  והיישום של פרופ' נבו הם פסיכולוגיה של משאבי אנוש, האינטליגנציה האנושית, שיטות ומדדי הערכה ומדידה בפסיכולוגיה ,חינוך ומחוננות. היה כחמש שנים חבר המועצה להשכלה גבוהה .
בשנים 2004-2006 שהה בחל"ת מטעם אוניברסיטת חיפה וכיהן כנשיא מכללת צפת. החל מדצמבר 2014, (עם פרישת פרופ' אהרן קלרמן) , חזר שוב לתפקיד הנוכחי כנשיא המכללה האקדמית של צפת. במהלך השנים שהה בחוקר וכמרצה באוניברסיטאות אוקלנד שבשיקגו, מכון TS בפרינסטון, אוניברסיטת ייל בקונטיקט , אוניברסיטת ברנדייס ואוניברסיטת צפון קרולינה שבארה"ב , וכן בשבתון נוסף באוניברסיטת סינגפור.
פרסם 7 ספרים בנושאים שבתחומי מחקריו ועוד 3 ספרים המשלבים תימות פסיכולוגיות וסוציולוגיות עם ספרות יפה, וכ 100 מאמרים בתחומי המחקר בכתבי עת מדעיים מובילים.
היה המנהל הראשון של המרכז הארצי לבחינות והערכה של האוניברסיטאות בישראל, ושימש כיועץ למשרד החינוך בנושא המחוננים, וכן כיועץ למשרד המשפטים והמכון להשתלמות שופטים בנוה אילן. נשוי לעפרה, אף היא פרופ' לפסיכולוגיה, ואב לאשכול (הסופר אשכול נבו) ולנועם. 

המרצה פתח באמרו שאחד מתחומי  המומחיות שלו הוא פיתוח שאלוני מיון ומבחנים. לפני למעלה מ 15 שנה, הוזמן על ידי פרופ' יצחק זמיר להופיע בפני ועדה שעסקה בהתווית הליכי המיון למועמדים להיות שופטי שלום בישראל, ולבצע הקמת מרכז הערכה חובה למינויי שופטי שלום. מאז מכהנים 4 פסיכולוגים באופן קבוע בצוותי ההדרכה במרכז ההערכה לשופטים. יש בארץ כ 650 שופטים, מהם כ 150 שופטים מחוזיים וכ 16 שופטי ביהמ"ש העליון. בכל שנה מתפנים כ 30-35 משרות עבור שופטים חדשים, כאשר כל סוגי השפיטה נכללים בהם-שופטי בית הדין לתחבורה, שופטי בית הדין לעבודה, שופטים בנושאי המשפחה ושופטים רגילים מן המניין. כל המועמדים למשרות שיפוט אלו חייבים כיום לעבור את מרכז ההדרכה בנוה אילן. קיימים 4  מחזורים בשנה, וכל מחזור 0מסיבות ארגוניות9 משתתפים 21 מועמדים. כ 200 איש מגישים מועמדות ולאחר מיון קפדני רק 15-20% מתקבלים. תהליכי המיון הם קפדניים ומכילים 12 שלבים. רבים מהפונים מתאכזבים. המדינה משקיעה כספים רבים לקיום הקורסים ברמה גבוהה ביותר. קיימות דרישות קדם להתאמה לקורס, בדיקת מסמכים מדוקדקת, וועדת משנה שרק מי שעובר  אותה הולך לקורס במרכז ההערכה. הגיל הממוצע הוא 42 שנה.
התכונות הנדרשות  אושרו בחוק ב 1953, וקיימת רשימה ארוכה בנידון. בין השאר נדרש ידע ומיומנות בתחום המשפט, יעילות וכושר ביצוע, ידע ויכולת הבעה, מזג שיפוטי, סבלנות וסובלנות, שקט נפשי, יושר אינטלקטואלי, חוכמה ותבונה ומוטיבציה. הקורס מורכב בעיקרו מסימולציות , קבוצות דיון קטנות וכתיבת פסקי דין. המשתתפים בקורס נמצאים תחת לחץ וחלק מהם אינו עומד בלחץ ובמתח ופורש. חלקו של הפסיכולוג בצוות המדריכים הוא להתרכז בנושא ה"מזג השיפוטי" והעמידה בלחצים. המשתתפים ממלאים שאלון אישי מפורט עוד לפני תחילת הקורס, ונמצאים תחת תצפיות הפסיכולוגים בכל ימי הקורס.
מבחינת הרמה הקוגניטיבית למשתתפים רמה גבוהה ביותר. (עברו כבר בעבר מבחנים פסיכומטריים וכן לימודים קשים ומלחיצים באוניברסיטה או בפקולטות למשפטים. אבל כיום בגלל "הצפת" המקצוע על ידי אפשרות ללימודים במכללות שונות לא ברור אם כל הבוגרים מגיעים לרמות הנדרשות.

חברנו ר/דן ביין הודה למרצה על ההרצאה המאלפת וכן על עצם פעילותו לשלב את עולם הפסיכולוגיה והדגשת חשיבותו במתווה הקורס להכשרת שופטים בישראל . הוא ציין שהוא לא התנגד למשוב השופטים שהיה בעבר  ככלי אפשרי להערכת תפקודם, אך יש לערוך אותו בפיקוח המתאים.

הנשיא יוסי כפירי הודה אף הוא בשמו ובשם החברים על ההרצאה המעניינת והעניק למרצה את דגלון מועדון רוטרי חיפה בתודה ובהערכה, צלצל בפעמון ההיסטורי שעל שולחן הנשיאות והישיבה הגיעה לסיומה.  
-----------------------------------------------------
 
כתב וערך: ר/יורם קנטר

צילומים: ר/יורם נאומן
2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet