הנשיא המכהן משה גן-צבי פתח את המפגש וברך את המרצה האורח מר עמוס לביא, את האורחות נחמה וואנו ואורנה גן-צבי ואת קהל הנוכחים חברי המועדון. הנשיא ברך את חברנו ר/ארהן שלוש ששב אלינו לאחר העדרות ארוכה.
את פסוק השבוע הביא חברנו חאתם חורי:
חדשות לבקרים, אנו שומעים לצערי או ליתר דיוק לצערנו על האלימות החוגגת יום יום בסביבתנו. אלימות מילולית, אלימות פיזית, אלימות במשפחה, בבתי ספר, בבתי-חולים, אלימות נגד נשים, אלימות בקרב בני נוער, אלימות בספורט וכולי. האלימות לא פסחה גם על המגזר הערבי. השאלה המתבקשת: מה ניתן לעשות? נוכח יריעת הזמן הקצרה ביותר העומדת כעת לרשותי , אני פטור מלתת תשובה. יחד עם זאת אשתף אתכם בסיפור אישי שיש לו נגיעה לנושא חשוב זה.
במסגרת תפקידי במשרד החינוך, נהגתו לבקר בבתו הספר הערביים בכל הארץ. בביקורי הראשון לפני כחמישים שנה בבית הספר בעוספיא, נכנסתי אל חדרו של המנהל אבו מובדא עליו השלום. על הקיר שמאחוריו התנוסס שלט בכתב יד יפה בערבית שכלל ארבעה בתי שירה של אל-אימאם אל- שאפיעי. שירה זו נחרטה עמוק בליבי ובזיכרוני כך שהיא ממשיכה ללוות אותי עד עצם היום הזה. לכן בחרתי בה כפסוק השבוע.
אגב,למי שאינו יודע, אל אימאם אל-שאפיעי הוא אבי אחת מארבעת האסכולות של האסלאם הסוני. מספר מאמיניה של האסכולה השאפיעית עולה על מאה מליון. האימאם אל- שאפיעי נולד בעזה בשנת 767 ונפטר במצרים בשנת 820 . בכדי לסבר את אוזניהם של יודעי השפה הערבית ביניכם, אביא את אותם בתי שירה קודם בשפה הערבית, ואחר כך את התרגום לעברית. (לאחר קריאת השורות הערבית צחה, עברנו לתרגום):
אם בחפצך לחיות מבלי שאליך אחרים יזיקו,
אם בחפצך שדתך וכבודך שמורים יהיו
אל לה ללשונך להטיל דופי בזולת כי הרי כל כולך חסרונות
ולאנשים לשונות רבים.
באם עיניך מראות לך את המגרעות של האחרים,
הפנה להן עורף והגד להן: הוי עיניי! הרי גם לאנשים יש המון עיניים.
תתיידד לאחרים במעשים טובים, I סלח למי שהזיק לך, למי שתקף אותך,
והיפרד ממנו, אך בדרכי נועם היפרד.
לאחר ברכות הרעות שהובאו על ידי חברתנו ר/מירה רוזן, הביא חברנו ר/צבי פרידמן את הברכה בינלאומית:
הברכה היום שלוחה למועדון הרוטרי שבעיר בורנאבי שקשורה לוונקובר בקולומביה הבריטית . Burnaby City Rotary Club. בבורנאבי סיטי יש כרבע מיליון תושבים, והמועדון נוסד במאי 1947 . המועדון משתייך לאזור 5040 , וחבריו נפגשים כל יום ששי בצהריים לארוחה ולמפגש במועדון הגולף של ריברסייד שבבורנאבי. המועדון פעיל מאד ומעורב בפרויקטים רבים, ביניהם תמיכה במועדון נפגעי גפיים באוגנדה, השתתפות בפרויקט לביעור הפוליו, בניה והקמה של 8 אתרים למשחקי ילדים בפארקים, ביקורי בית אצל קשישים בשיתוף השיטור המקומי לסיוע בהתקנת אבטחות לבתים, בית הרוטרי שלהם שנותן סיוע למוגבלים, איסוף והתרמה של 300 אלף דולר לבניית אודיטוריום בתאילנד, איסוף תרומות וסיוע לשני בתי ספר במקסיקו, סיוע נרחב לנפגעי השיטפונות וההוריקנים בפיליפינים, סיוע בתחבורה והסעות לחברי המועדון להגעה למפגשים. למועדון עוד פרויקטים רבים בהיקף עולמי, ומוצא דרכים לקשר נרחב עם הקהילה בה הם חיים. הבה נרימה כוס של ברכה לבורנאבי סיטי רוטרי קלאב!
את המרצה האורח הציג יו"ר ועדת התכניות ר/שלום וואנו:
המרצה האורח היום מר עמוס לביא, ירצה לנו היום על הנושא: "פריט אספני כמקור מדרבן למחקר- עקב חריגותו ". עמוס לביא, בן 64 , יליד חיפה, נשוי לאיילה ואב לשלושה. הוא בעל חנות למוצרי עזר אורתופדיים, ברחוב ארלוזורוב, אותה הוא ממשיך לנהל כיורש מזה מספר דורות, תחילת ההיסטוריה האורתופדית של המשפחה ב- 1887 . בנוסף לניהול העסק, הדבר המרכזי בחייו הוא- האספנות. הוא טוען שתכונת האספנות היא מעין שריטה במוח. עמוס החל לאסוף נשק כאשר עסק בקליעה למטרה ,אסף חצים וקשתות כאשר עסק בכך וכן הלאה. מדי פעם התמקד בדברים שונים, ומגוון האוספים שלו רחב. מזה 20 שנה, החל להתעניין בכל הקשור לא"י, מלפני קום המדינה, פה נפתח בפניו כר נרחב של איסוף. מלבד: מסמכים, תמונות, מפות, תעודות מלפני הקמת המדינה, הוא אסף מצלמות ישנות, עטי נובע, מכשירי אופטיקה שונים, ומה לא. עמוס מתבקש באופן קבוע להעביר מהאוספים שלו למוזיאונים, לתצוגה ,עושה זאת בהנאה רבה וזוכה להערכה והוקרה רבה.
תחביביו מתפרשים על תחומים רבים: חותר כבר שנים במועדון חתירה בקישון, יורה בחץ וקשת ב"בית הלוחם", וצולל עם צוותי מחקר מה"ציביליזציה הימית" של אוניברסיטת חיפה באזור הים של עכו., צריך לראות את עיניו הבורקות כשהוא מדבר על האוספים שלו, ואם הוא יצליח להעביר אלינו רק חלק מזה, הרי שנצא כולנו נשכרים.
ר/שלום וואנו מציג את המרצה האורח
המרצה עמוס לביא פתח בדבריו בהגדרות על סוגי אספנים ואספנות-
יש אנשים שפשוט לא אוהבים לזרוק דברים ושומרים עליהם לנצח בכפייתיות. ישנם אלו ה"שרוטים במוח" שכבר בגיל הילדות אוספים מכל הבא ליד- בולים, גולות, מדבקות, תמונות חלקות, חלקי פלסטיק ועוד.יש אספנות של "ידע" –אספני נשים, ויש כאלה שמשקיעים באוסף כהשקעה לרווחים עתידיים. יש האוספים ממצאים נדירים ובלתי שגרתיים המסייעים להם לבצע מחקר לגבי מקור הפריט ושימושיו. למשל כלי טבעתי עם בליטה בקצהו שנמצא בעת צלילה שהתברר ככלי ששימש בעבר בסיוע לתפירת מפרשים. או לדוגמא נוספת שהביא-סלסלת נצרים עם מתקן דמוי שעון ששימש להחזקה ולשילוח של יוני דואר במלחמת העולם הראשונה. אנשים רבים אוספים סמלים ומדליות, ואחרים בוים בין אם לפי נושאים תמטיים או לפי מדינות, גלויות בנושאים שונים ותמונות ישנות. המרצה הראה תמונה שנמצאת ברשותו של אסירים יהודים בעלא דמשק בעת מלחמת העולם הראשונה. בניסיונו לחקור את מקורה ואת משמעות האנשים המצולמים בה, הגיע לחוברת על תולדות ”השומר", אך שם בתמונה על ידי פוטומונטש הוחלפו ראשי שניים מהאסירים המצולמים בפרצופים של אנשים אחרים. הסתבר לאחר חיטוט בארכיוני ההגנה ועוד שתמונות האנשים שהורכבו בתמונה היו של אלו שהסגירו את האסירים היהודים לתורכים. במהלך המחקר עלה גם על נושא שהושתק וכל הניירת הקשורה בן נעלמה העוסק ב"קיבוץ החשאי"- ארגון חשאי וסודי שהקימו חלק קטן מחברי גדוד העבודה שכלל עד כאלף איש ופעל בשנות העשרים. אנשי "הקיבוץ החשאי" דגלו בהשקפה שיש להתכונן ליום פקודה שבו יאלצו לפתוח במאבק נגד המנדט הבריטי, עמדה שהייתה מנוגדת לעמדת הנהגת הישוב באותם ימים. כל נושא "הקיבוץ החשאי" הועלם מהארכיונים ואין לו זכר. וכל המידע הזה התברר במחקר בעקבות תמונה אחת שהגיעה לידיו.
חברנו ר/מיכה לחמן הודה למרצה בשם המועדון על שפתח לנו צוהר לעבר, הנשיא המכהן משה גן-צבי העניק למרצה את דגל המועדון בתקווה שיתחיל לאסוף מעתה ואילך גם דגלוני מועדוני הרוטרי.
---------------------------------------
כתב וערך: ר/יורם קנטר
צילומים: ר/יורם נאומן