נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במסעדת איזבלה בר, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at Isabela bar restaurant, Haifa

29/02/2012 - ד"ר סורל ק.

מפגש 26 בפברואר –הרצאת ד"ר סורל  על "מעיל רוח"

נ"ל אלברט לינקולן,  שהסכים להחליף את נשיאנו המכהן צבי ענר השוהה בחו"ל, פתח את הישיבה בהקישו  על הפעמון. הוא ברך את הנוכחים והאורחים, וכן את המרצה האורח – ד"ר סורל ק. , בכיר רפא"ל  בדימוס, שהסכים להרצות בפני החברים על  הקשור בפיתוח מערכת ההגנה החדשנית "מעיל רוח".

מזכיר הכבוד ר/ זאב מטר הקריא את ברכות הרעות, ואילו את פסוק השבוע (שהפך לסיפור השבוע) הביא חברנו שלום וואנו: מריבות בין אחים ובני משפחה  הם תופעה נפוצה לצערנו. כשאנחנו ילדים מריבות קלות הם דבר נסבל, אך בבגרותנו וצעירותנו מריבות יוצרות חומות ההולכות וגבוהות, עד שלימים איש אינו יודע או זוכר כיצד הן נוצרו והגיעו למה שהגיעו. ‏ביו שני אחים, שהתגוררו בחוות סמוכות זו לזו, עבר חתול שחור והם נכנסו לעימות ממושך. זה היה הקרע הראשון, הרציני ביניהם לאחר עשרות שנים שהם גרו זה לצד זה, מחלקים ביניהם ציוד וכוח עבודה  ככל שנדרש. הוויכוח ביניהם החל מאי-הבנה קטנה, שצמחה והתפתחה לחילוקי דעות עמוקים והגיעה לבסוף לפיצוץ שהתבטא בחילופי דברים מרים וקשים. ואז ... בא הקץ למילים, ושתיקה השתררה בין האחים. בוקר אחד נשמעה נקישה קלה על דלת הכניסה בביתו של ג'והן, הבכור שבאחים. בפתח עמד אדם לא מוכר ובידיו ארגז כלים. "אני נגר." הוא הציג את עצמו, "האם תוכל להיעזר בי לעבודות נגרות בבית או בחווה וכך אוכל להתפרנס ‏מעט?" . ‏"אתה יודע מה," ענה לו ג'והן ופתח את הדלת לרווחה, "'ש משהו שאתה בעצם יכול לעשות עבורי. אתה רואה את הפלג שחוצה בין חוותי לחוות השכן? השכן הוא למעשה אחי הצעיר ויחסינו בשנים האחרונות אינם טובים. רק לפני שבוע היה שדה אחו ירוק ביו שתי החוות שלנו והנה אחי היקר  לקח בולדוזר, הרים סוללת עפר והסיט חלק מהנהר שזורם לא רחוק מכאן כדי ליצור את הפלג הזה שיחצוץ בין החוות שלנו. יכול להיות שהוא עשה זאת כדי להכעיס ‏אותי, אבל אי' אראה לו באבי אביו מה זה לחצוץ בינינו!" ‏הנגר הציץ בשטח שבין שתי החוות והניד בראשו. ג'והן המשיך: "אתה רואה את ערימת העצים שליד האסם? הייתי רוצה שתבנה בין שתי החוות גדר גבוהה מגובה אדם, כך שלא אאלץ לחזות 'ותר בביתו או בפניו לעולם." "אני חושב שאני מבין את המצב." אמר לו הנגר. "הבנתי היכן לוחות העץ מונחים, רק תראה לי היכן יש לך מסמרים או אולי מקדחה ואני מוכן להתחיל מיד."  ‏האח הבכור הראה לו היכן המסמרים ושאר כלי העבודה שלו  ואחר כך התנצל ואמר לנגר  שהוא נוסע לעיר הקרובה למשך היום ושהוא מקווה שהנגר יסתדר בעצמו. ‏הנגר החל בעבודתו. מדד, ניסר, ליטש, קדח והרכיב. קרוב לשקיעת החמה החוואי חזר ובדיוק בשלב הזה גם הנגר סיים את עבודתו. החוואי יצא להתבונן במוצר המוגמר ועיניו נפערו בתדהמה - לא חומה הייתה שם ולא גדר בגובה אדם. ‏במקום הגדר עמד  לו גשר עץ יפהפה שנמתח מגדה אחת של הפלג לגדתו השנייה. בטרם ניתנה לו ההזדמנות לדבר עם הנגר הוא הבחין באדם עומד על הגשר, מחייך ומנופף לו לשלום - אחיו הצעיר!. בעודו מתקרב, ומחנק מזדחל לגרונו, הוא שמע את אחיו צועק לו מרחוק: "בנית גשר למרות כל מה שאמרתי ועשיתי. אני לעולם לא אסלח לעצמי." ‏וכך, כשהם עומדים מחובקים ונרגשים באמצע הגשר הם הביטו בנגר שהעמיס על כתפואת ארגז הכלים שלו. ‏"חכה!" צעק לו הבכור, "יש לי עוד כמה עבודות עבורך." ‏"הייתי נשאר בשמחה" השיב הנגר בצעקה "אבל יש לי בעולמנו עוד הרבה גשרים לבנות." ופנה הלך לו  לדרכו.

הברכה הבינלאומית הובאה על ידי חברנו ר/דב מעיין: ‏לאור השיחה המעניינת והישירה בין מפקד משמר החופים האיטלקי בליבורנו ‏לבין רב החובל של האוניה  Costa Concordia ‏(לאחר שעלתה על הסלעים), שיחה בה אמר מפקד משמר החופים לרב החובל " ....   " Va abordo subito שבתרגום מילולי זה "תעלה מיד לאוניה יה ..... " , ‏ברצוני לברך את מועדון רוטרי של  ליבורנו - Rotary Club Livorno השייך לאזור 2070. ‏המועדון נוסד‏ד בשנת 1925 ‏ובו 95 ‏ חברים הנפגשים כל יום חמישי בשעה 1300  ‏במלון Rex ‏. ‏הבה נרימה כוסית של ברכה  לכבוד מועדון רוטרי של  איטליה.

את המרצה האורח הציג חברנו ישי הרמתי: ד"ר סורל ק. (השם המלא חסוי)  נולד ברומניה והוא בוגר תואר ראשון בהנדסת אנרגיה, במכון הפוליטכני שבבוקרסט/רומניה.  את התואר השני והשלישי עשה בתחילת שנות השבעים בפקולטה להנדסה גרעינית שבטכניון בחיפה. פרסם עשרות מאמרים בעיתונות המדעית/טכנית ברומניה,  קיבל מלגה לפוסט דוקטורט  ל MIT בארה"ב. ב 1984 ‏התקבלי לרפאל, ובשל כך עזב את  MIT ‏אחר שנה אחת של פוסט-דוקטורט. בין 1984-1989 ‏עסק ברפאל במחקר ופיתוח של נושאים מסווגים בתחום שהיה חדש לו ולמערכת. במקביל להעסקתו ברפא"ל  מונה כמרצה/מרצה בכיר ועמית מחקר/עמית מחקר בכיר בטכניון  שכלל עיסוק במחקרים מוזמנים מחוץ לטכניון והדרכת מסטרנטים לתארים גבוהים.    בין השנים 1989-1991 ‏ שהה בשבתון באוניברסיטת טורונטו, שם עסקת במחקר בתחום הרובוטיקה(כולל פרסום 4 ‏מאמרים בתחום). עם שובו ארצה הוצע לו לנסות ולפתח מערכת הגנה אקטיבית לרק"מ,ובין 1991-2009 ‏ מצא עצמו יוזם ומנהל את פרויקט מעיל רוח ובהמשך מונה כראש קו ההגנה האקטיבית ברפאל. לאחרי פרישתו לגמלאות (אמצע 2009 ‏), המשיך בעיסוק בנושא אנרגיה מתחדשת, ובמיוחד  בנושאי ‏אגירת אנרגיה ורשת חכמה, ברפא"ל. המרצה פתח בהצגת מערכת "מעיל רוח" שנקראת בחו"ל  Trophy . זהו פיתוח של מערכת מגן הנותנת הגנה אקטיבית לרכב קרבי משורין-רק"מ, כנגד מגוון איומים כולל טילים ורקטות נ"ט.
הרעיון החל להתגלגל ב 1991 ונראה תחילה כמשהו בלתי אפשרי ליישום וביצוע. הוצע לו אז ל"שחק" ברעיון הזה. בין השנים 1995-2004. 11 שנה, לאחר שהתכנון הסתיים הוחל בניסויים וירטואליים ולאחר מכן  ניסויים במודלים קיימים. זמן הפיתוח הארוך כל כך דרש  סו אנשים מיוחדים עתירי דימיון ואינטואיציה. ב 2005 הוצגה המערכת לראשונה בתערוכה בישראל. המערכת עדיין לא הייתה מבצעית, למרות שעברה בהצלחה מבחני שדה. בדצמבר 2010 צה"ל ניסה את המערכת בהצלחה בירי טיל נגד טנקים ללא ראש נפץ לעבר טנק מאויש.
הפרויקט עלה וירד לפי גחמות שרי בטחון שונים עד שבעקבות הפגיעות בטנקי פינוי נפגעים במלחמת לבנון השנייה  התקבל האישור של משרד הביטחון  לגשת לייצור ולצייד את הטנקים בצה"ל באופן מבצעי ומעשי. כיום מורכבת המערכת על טנקי מרכבה בארץ, ואילו בארה"ב גילה החליט הצי (הנייבי) עניין במערכות להגנה על שריוניות שלהם.
ב 2010 נבחרה ה-Trophy Light , נגזרת קלה יותר של "מעיל רוח", לשמש כמערכת ההגנה האקטיבית של שיריוניות האמריקאיות. משום מה הצבא האמריקאי (ארמי) לא לקח חלק בנושא משום שהיו להם תקציבים משלהם.
ההשהייה  של מספר שנים של מקבלי ההחלטות בארץ  הביאה לכניסתו המאוחרת של אמצעי הגנה אקטיבית זה, למרות שהמערכת כבר הייתה  מוכנה והודגמה בעשרות ניסויים לנציגי צבאות שונים. . ב-2009 הותקנה לראשונה המערכת על מחלקת טנקים באחת מחטיבות חיל השריון הישראלי.‏‏ בכך נהפכה המערכת למערכת ההגנה האקטיבית הקשה המבצעית הראשונה, ונכון ל-2010 גם היחידה, בעולם.
המערכת של מעיל רוח מגיבה תוך שבריר שנייה. המערכת מורכבת ממספר חיישנים, מכ"ם חיפוש וארבעה לוחות "אנטנה", מחשב ירי ומשגר אמצעי יירוט המותקנים על גבי הרק"מ. המכ"ם סורק ב-360 מעלות מסביב לרק"מ, וברגע שהוא מזהה איום הוא מנתח אותו (קובע את סוגו, מהירותו, מיקומו וכיוון תנועתו) ומשגר מטען מיוחד שמפרק את האיום בעודו באוויר טרם הגיעו לטנק. למערכת יש יכולת להתמודד עם מגוון רחב של איומים ומספר התקפות בו-זמנית וכן יכולת לעבוד בתנועה ובכל תנאי מזג אוויר.
בפרק זמן זה מערכת המכ"ם מגלה את האיום, עוקבת אחר הטיל שנורה אל הטנק ומבצעת שערוך של המסלול (קובע את סוגו, מהירותו, מיקומו וכיוון תנועתו) ואם התשובה היא שהטיל שנורה עומד לפגוע המערכת משגרת מטען מיוחד שמפרק את האיום בעודו באוויר טרם הגיעו לטנק. למערכת יש יכולת להתמודד עם מגוון רחב של איומים ומספר התקפות בו-זמנית וכן יכולת לעבוד בתנועה ובכל תנאי מזג אוויר.
איתור מקור הירי אל הרק"מ או הטנק הוא חשוב מאד כי בהמשך המידע מאפשר לכלים אחרים לפגוע במקורות הירי ולהשמידם. ב-1 במרץ 2011 יירטה המערכת לראשונה רקטת RPG-7 ששוגרה מרצועת עזה לעבר טנק ישראלי סמוך לניר עוז. היה זה היירוט המבצעי הראשון בעולם של נשק נ"ט על ידי מערכת הגנה אקטיבית.
ההרצאה לוותה בשיקופיות ובסרטונים שהדהימו את קהל הנוכחים.
  
נ"ל אלברט לינקוךן הודה למרצה על הצגת הנושא המעניין, שעדיין רב בו הנסתר על הנגלה, והעניק לו בתודה את דגלון המועדון וכן שי ספר תמונות על חיפה. בהקשת סיום על הפעמון הרוטריוני הסתיימה ההרצאה והמפגש המעניין.

 ----------------------------


כתב וערך: יורם קנטר


2025 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet