נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במסעדת איזבלה בר, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at Isabela bar restaurant, Haifa

30/11/2011 - יורם אטינגר


מפגש 30 בנובמבר, 2011  מרצה אורח: יורם אטינגר על יחסי ישראל ארה"ב

הנשיא המכהן צבי ענר פתח את המפגש ה16 של המועדון לשנת הרוטרי 2011-2012 בהקישו על שולי הפעמון המסורתי. הוא ברך את המרצה האורח- יורם אטינגר (שגריר בדימוס( שהסכים להרצות לחברי המועדון על מצב יחסי ארה"ב ישראל. את האורחים ואת חברי המועדון שהתכנסו למפגש השבועי. הנשיא ביקש מכל הנוכחים לקום, והודיע שבצער רב וביגון קודר מבכה מועדון רוטרי חיפה את אובדנו של חברנו היקר מוותיקי המועדון-נ"ל יהושע כפירי ז"ל. יהושע כיהן כנשיא ה 60 למניין נשיאי המועדון ועמד בראשותו בשנת הרוטרי 1993-1994. הלוויתו תיערך היום לאח הישיבה בבית העלמין הישן בחוף הכרמל. מועדון רוטרי חיפה משתתף באבלה הכבד של אלמנתו יונה כפירי ושל בנו, חברנו היקר יוסי כפירי וזוגתו עפרה וכל בני המשפחה היקרה ומאחל מכל לב שלא תדעו עוד צער. כל הנוכחים עמדו דקה של דומייה לזכרו- תהא נפשו צרורה בצרור החיים.
הנשיא הודיע שטכס האזכרה לחברנו המסור והיקר נג"ל קני קרדינג ז"ל שעזב אותנו לאחר פעילות מבורכת של 60 שנה במועדון וגילוי מצבתו ביום ה 30 לפטירתו יערך ביום ששי הקרוב.בשעה 1200 בבית העלמין הישן בחוף הכרמל. הנשיא מבקש מכל חברי המועדון להגיע במועד ובזמן שצוין כדי לזכור את קני גרדינגר ז"ל שהיה האורים והתומים בנושאי הרוטרי, בישראל ובעולם עבור חברי המועדון- רוטרי חיפה. הנשיא צבי ענר הודה לכל החברים והפעילים שלקחו חלק במפעלות יום הבטיחות הבינלאומי. כן נמסרה הודעה על מסיבת החנוכה המסורתית והדלקת הנרות במועדון לחברים ובני משפחותיהם לדורותם.

את ברכות הרעות הביא טל לזר, שברך בשם המועדון את כל חוגגי ימי ההולדת, את אלו שהתקבלו למועדון בחודש את החוגגים ימי נשואין מאושרים. ‏ פסוק השבוע הובא על ידי ר'/אילן אור, והיה גם הפעם מטובל באמרי שפר על הנישואין:
1 ‏. שמורעל עיניים פקוחות לרווחה לפני שאתה מתחתן- וחצי ‏סגורות לאחר מכן. -בנימין פרנקלין .
2 ‏. התחתנתי לאחרונה דווקא ביום בו נולדתי וזאת כדי שלא אשכח ‏את יום הנישואין שלי. - וורן באפט
3 ‏. מוטב לך להיות ידיד ומאהב לאישה נשואה-כי אז אין סכנה ‏שגם תצטרך להתחתן איתה. - שרה ברנרד
4 ‏. בעל טוב מוטב שיהיה חרש . אישה טובה מוטב שתהיה עיוורת- פתגם צרפתי.
‏5 ‏. הגבר הוא ראש עליו עומד הבית האישה היא הצוואר שמזיז את הראש.- ‏פתגם סינ.י
‏6 ‏. או שתכתוב משהו ששווה לקרוא אותו או שתעשה משהו ששווה לכתוב עליו.- בנימין פרנקלין.

את הברכה הבינלאומית הביא חברנו צבי פרידמן: ברכה בינלאומית שלוחה הפעם למועדון הרוטרי בעמק אסטס שבקולורדו, ארה"ב. Estes Valley Sunrise Rotary Club, Colorado USA. המועדון שקיבל את הצ'רטר ב 1987,שייך לאיזור 5440, נפגש ב 0700 בבוקר עם הזריחה חארוחת בוקר בנסעדה שבאסטס פארק. הפרויקט המוביל מזה חמש שנים של המועדון הוא אספקת מים צלולים לכפר נידח בשם לאקאמאטה בפרו. הכפר נמצא גבוה בהרי האנדים, בערך באותו גובה בו נמצא עמק האסטס בהרי הרוקיז.
בשיתוף עם ארגוני מהנדסים ללא גבולות והרוטרי הבינלאומי, קבוצות של סטודנטים ואנשי מקצוע המליחו בעזרת הגרביטציה להתקין צינור באורך 3 מילים, המוביל למאגר מים ומשם לאורך 1.8 מייל מתחלק לתעלות המביאות מים זורמים ונקיים לכפר. חברי המועדון לקחו חלק פעיל התקנת המערכות ולוקחים חלק בתחזוקה השוטפת. אנא הרימו כוס של ברכה למועדון אספס ואליי סאנרייז בקולורדו!

את המרצה האורח הציגה ר'/אילאיל ענר: יורם אטינגר הוא *מומחה/מרצה לענייני ארה"ב (מדיניות פנים וחוץ) ולענייני המזרח התיכון.*יעוץ לשרי ממשלה, לח"כים, לוועדת חו"ב בכנסת ולמחוקקים אמריקאים "בגבעת הקפיטול" בתחום יחסי ישראל-ארה"ב ומדיניות ארה"ב מזרח התיכון (מ-1993). היה ציר –( בדרגת שגריר) לענייני הקונגרס בשגרירות ישראל בוושינגטון (1989-1992).והקשר האישי עם מנהיגי הקונגרס וועדותיו מטופח בשיטתיות עד היום. לימודים -תואר ראשון במנהל עסקים מאוניברסיטת טקס (1972), תואר שני במנהל עסקים ,אוניברסיטת UCLA (1972). ותעודת רואה חשבון מוסמך (CPA ) מקליפורניה (1972). בין התפקידים הרבים בהם יהן יש לציין:
* מנהל לשכת העיתונות הממשלתית (1988-1989).
* קונסול כללי של ישראל בטקסס (1985-1988).
*נשיא חברת "US-Israel Opportunities": שרותי יעוץ עסקי ומדיני בתחום יחסי ארה"ב-ישראל והמזה"ת, וגיוס הון לקרנות הון סיכון ולחברות סטארט-אפ (מ-1993).
*מאמרי דעה וראיונות, עיתונות כתובה, רדיו וטלביזיה בישראל ובארה"ב (מ-1985).
*מנכ"ל "במחשבה שנייה – יוזמה ישראלית אמריקאית" לפעילות חינוכית בנושאי יו"ש.
*חבר ב"צוות האמריקאי-ישראלי למחקרים דמוגרפים" (צמ"ד), שפרסם מחקר שובר מוסכמות על הדמוגרפיה היהודית-ערבית, (מ-2004).
*עורך/כותב פרסומים בתחומי הביטחון לאומי והשקעות זרות בישראל: Straight from the Jerusalem Cloakroom ו-Straight from the Jerusalem Boardroom הנשלחים לאלפי מעצבי מדיניות ודעת קהל ואנשי עסקים בארה"ב (מ-1993).
*חבר דירקטוריון "מקורות" (2004-2000 ).
*נציג מסחרי של מדינת אלבמה בישראל (1997-2000). מוקד הפעילות היה יזום שיתופי פעולה בין התעשיות ביטחוניות של אלבמה ושל ישראל. אלבמה מהווה את הריכוז השלישי במשקלו של התעשייה הביטחונית בארה"ב.
*מרצה לפוליטיקה אמריקאית בתכנית ,Executive MBA האוניברסיטה העברית,
*מנהל/מייסד יח' מחקר מזה"ת במרכז ההסברה ועורך ה"זרקור למזה"ת" (1976-1985).
נשוי לאורה, אב לטל, עדי ודגנית וסבא לנגה, רוני וגיא.

המרצה האורח יורם אטינגר פתח וציין שיש יחסים מיוחדים בין ישראל לארה"ב לאורך השנים. על מנת להבין מה קורה עכשיו יש לנסות ולהבין את הפוליטיקה הפנימית בארץ. לדעתו המסד ליחסים בין עם התנ"ך ששב לארצו ובין האמריקאים נוסד כבר עם הגעת המתיישבים הראשונים ליבשת אמריקה מאנגליה ומהולנד. הקשר לתנ"ך ולתיאורים בו תרם לכך שמקומות רבים בארה"ב כונו שבשמות תנכ"ים של ערים ומקומות. הראשונים שברחו מאימת "פרעה"- המלך הבריטי העריץ צ'רלס, הגיעו לארץ ה"מובחרת"- כנען שהיא ארה"ב. היחסים הפכו הדדים כבר במאה ה 17. לגבי ארה"ב- היחסים עם ישראל זה לא עניין של "מדיניות חוץ" אלא כמעט מדיניות פנים. ההזדהות עם גיבורי התנ"ך ובראשם משה באה לידי ביטוי למשל בפסלו של משה הנמצא במרכז בית הנבחרים האמריקאי, וכל הפסלים האחרים הניצבים שם מופנים אליו. כנ"ל במושב בית הדין העליון בו מופיעה דמותו של משה, ואילו באוסטין בירת טקסס במדשאת הסנט המקומי עומד פסל גדול של לוחות הברית. אפילו על פעמון החרות האמריקאי חרות פסוק מספר ויקרא, והעברית מופיעה בסמלה של אוניברסיטת הרוארד היוקרתית. הקשר לתנ"ך ולעם התנ"ך הוא לא רק בין הדתיים האמריקאים והאבנגליסטים אלא מושרש בליבו של אמריקאי. ההשתתפות הפעילה של מנהיגי הרוב הדמוקרטי בגילויי האהדה כלפי ישראל חושפת את הפער העמוק בין הנשיא אובמה לבין המחוקקים בכל הקשור לישראל. היא מעבירה לאובמה מסר של הקונצנסוס בקונגרס, השקול בעוצמתו לבית הלבן ומהווה מבצר אהדה שיטתית למדינה היהודית. המחוקקים בקונגרס מבטאים אתהלך הרוח של הציבור האמריקני הרואה בישראל אחת מחמשת המדינות האהודות, בעוד "הרשות הפלשתינית" נמנית על שלוש היישויות הפחות-אהודות., האמריקנים רואים בטרור את האיום המרכזי, יותר מאבטלה, מחיר שירותי הבריאות והמלחמה בעירק ובאפגניסטן. הטרור מזוהה עם ארגונים ומשטרים מוסלמים, ולכן הוא מזוהה כאיום משותף לארה"ב ולישראל. ישראל נמנית על חמש המדינות– יחד עם קנדה, בריטניה, מקסיכו וגרמניה - שרוב האמריקנים נכונים להילחם לצידן. רוב הציבור האמריקני סולד מהאו"מ, אך רואה בישראל התגלמות האתוס האמריקני: פטריוטיות, מסורת, דת, עמידה מול אתגרים אימתניים ומוצב קדמי במאבק התרבויות בין הדמוקרטיות המערביות לבין הטרור המוסלמי. ישראל אינה מהווה נושא חוץ שגרתי, אלא נושא ערכי-פנימי הקשור לבסיס המוסרי של ההוויה האמריקנית: ערכים יהודיים-נוצריים. לאורך שנים יש לנו תמיכה שיטתית ועמוקה של הקונגרס האמריקאי- מוסד שעצמתו שקולה כנגד עצמתו של הנשיא. לממשל האמריקאי קיימות שלוש זרועות – הנשיא , הסנט והקונגרס. הדבר מסייע לשמור על איזון ולמנוע השתלטות של הנשיא למשל לכיוון דיקטטורי. ב 1948 מוסדות השלטון כמשרד החוץ משרד ההגנה וראשי ה CIA התנגדו להכרזת מדינת ישראל, אך הקונגרס לעומת זאת תמך. שנים רבות המדיניות של ארה"ב כלפי המזרח התיכון היא שגויה. האמריקאים ערב הפלישה לכווית חיזרו אחר סדאם חוסיין, וג'ים בייקר שר החוץ האמריקאי עשה טעויות בגישה לישראל. גם עם חלק ניכר הנשיאים היו חילוקי דעות קשים, ואילו הקונגרס תמך בנו בניגוד לעמדת הנשיא והבית הלבן נציגו האותנטי ביותר של הציבור האמריקני הוא הקונגרס (כל435  צירי בית הנבחרים מתמודדים כל שנתיים!). בניגוד לכנסת, הקונגרס עצמאי לחלוטין ונהנה מהפרדה מוחלטת בין הרשויות וממערכת איזונים וריסונים. הנשיא אינו כל-יכול, אינו "הממשל", אלא "שליש ממשל", כאשר הרשות השופטת והרשות המחוקקת (הקונגרס) שקולים לממשל בעוצמתם.

הודה למרצה חברנו עמוס לבנשטיין, עמוס אמר שהוא מכיר את המרצה שנים רבות, (היה מפקדו בגולני). אך זו הפעם בראשונה שהזדמן לו לשמוע את הרצאתו שהייתה רהוטה ומעניינית ביותר. הנשיא צבי ענר העניק למרצה האורח את דגלון המועדון למזכרת, וכן אלבום תמונו חיפה כשי בתודות על ההרצאה המאלפת ושלושת ה"יורמים" (בשם-לא באופי!) שמחו להצטלם יחדיו למזכרת. 
----------------------
כתב וערך: יורם קנטר
צילומים  : יורם נאומן

2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet