נפגשים כל יום רביעי בשעה 13:00 במסעדת איזבלה בר, חיפה
Meeting every Wednesday on 13:00 at Isabela bar restaurant, Haifa

31/12/2014 - ראש עיריית נשר

 מפגש המועדון 31 בדצמבר, 2014. מרצה: מר אבי בינומו,   ראש עיריית נשר, בנושא: "תכניות הפיתוח של נשר"

הנשיא המכהן ,יוסי כפירי, פתח את מפגש המועדון האחרון לשנת 2014, וברך את המרצה האורח, מר אבי בינומו –ראש עירית נשר המכהן, את אורחי המועדון בינם מר ברוך זלץ ואת קהל החברים הנוכחים.

את פסוק השבוע הביא חברתנו ר/חביבה רוגר, בקיצור ולעניין: היום מסתיימת שנת 2014 ‏. לכבוד שנת 2015 ‏ שתתחדש עלינו בחצות, אני מבקשת קודם כל לברך את הברכה היהודית לראש השנה:" תכלה שנה וקללותיה – (וכאלה היו לנו לא מעט) - תחל שנה וברכותיה." ‏בשיר שכתב ניסן פרידמן נאמר: כל שנה מתחילה בסימן שאלה ואנחנו נמצא לה תשובה. ‏ועל התשובה שעלינו לתת לשנה החדשה, אמר פרנציסקוס הקדוש מאסיסי :‏"התחילו בעשיית מה שצריך ואז - עשו את מה שאפשר, ‏ופתאום תגלו שאתם עושים את הבלתי אפשרי."

לאחר  ברכות הרעות אותן הביא נ"ל אלי חכים, הביא את הברכה הבינלאומית יו"ר אפיק השירות הבינלאומי, ר/זאב מטר: ‏  הרצאת אורח המועדון ואורחנו באירוע הגאלה מר אבי בינומו ראש עיריית נשר בנושא תוכנית הפיתוח של נשר מקשרת את חברי מועדון רוטרי חיפה לעיר שהוקמה ונבנתה סביב בית החרושת למלט "נשר" אותו הקים חברנו מיכאל פולק זכרונו לברכה אשר הגיע מרוסיה בשנת 1922 ‏והיה בקבוצת החברים אשר יסדו את המועדון בשנת 1932 ‏. ‏רעיון הקמת בית החרושת למלט הוזכר כבר בספרו של בנימין זאב הרצל "אלטנוילנד" בשנת 1902 ‏עת חוזה המדינה חשב על בית חרושת למלט כאחד המרכיבים לפיתוחה של ארץ ישראל. בדמיונו ראה את חיפה בשל מיקומה ‏לחוף ים העתיד להפך לנמל בינלאומי ולנמל מסחרי.
‏בשנת 1903 ‏עלה לארץ ישראל מרוסיה המהנדס נחום וילבושביץ (וילבוש), הוא סייר בארץ כדי לבחון את אפשרויות הפיתוח בה. באותה תקופה לא היה בארץ ישראל מפעל לייצור מלט, והמלט יובא ממפעל קטן במצרים. וילבושביץ העריך שבעקבות הגידול בבנייה יגדל הביקוש למלט. הוא הציע להקים מפעל שתפוקתו תהיה 10,000 ‏טון בשנה, והמליץ על הקמתו בחיפה, בגלל הקרבה לנמל חיפה, הרכבת החיג'אזית ומרבצי אבן גיר מתאימים בכרמל.
הרוח החיה מאחרי הקמת המפעל היה חברנו למועדון מיכאל פולק תעשיין מרוסיה שמונה לנשיא הסינדיקט להפקת צמנט פורטלנד בארץ ישראל שהוקם בשנת 1919 ‏בלונדון.  3000 ‏דונם קרקעות עבור הקמת המפעל נרכשו בסיועם של יהושע חנקין וארתור רופין ששמש כמנהל "חברת הכשרת הישוב". מפעל נשר היה אחד מסמלי הצמיחה והחידוש של הארץ בתקופת המנדט. המפעל נוסד בשנת 1923 ‏ב 18- ‏באוקטובר 1925 ‏הופעל הכבשן הראשון בבית החרושת והמפעל החל בייצור מלט. היקף התוצרת בשנת 1926 ‏היה כ 42,000 ‏טון כאשר המחצבות והפעילות ביצור סיפקו עבודה להמוני חלוצים ופועלים מהפזורה הערבית שנהרו לחיפה במרוצת התקופה והשתקעו בה ובסביבתה. במפקד בשנת 1928 ‏היה נשר המפעל התעשייתי הגדול בארץ ובה 330 ‏עובדים. מכאן התחילה העיירה שהפכה לעיר ואם בישראל.
‏גאולת אדמות מפעל נשר מחברת אותי לארתור רופין המנהיג הציוני ממעצבי ההתיישבות בארץ.  ישראל ארתור (שמעון) רופין  נולד בשנת 1876 ‏בעיר ראביץ' (ליד פוזנן); בפולין אז בפרוסיה שבקיסרות הגרמנית. רופין הגיע לארץ ישראל בשנת 1908 ‏והיה ראש וראשון למקימי ההתיישבות החקלאית בארץ. רופין עמד בראש המשרד הארץ 'שראלי של הכשרת הישוב אשר רכשה קרקעות לישוב היהודי בארצנו. ראוי לציין קניית אדמות הדר הכרמל ואדי רושמיה ושטחים מסחריים נוספים בעיר. היה זה ארתור רופין אשר הביא ארצה בשנת 1920 ‏את הארכיטקט ומתכנן הערים היהודי-גרמני ריכרד קאופמן שהפך במהרה לארכיטקט הראשי של חברת הכשרת הישוב ואדריכל המחלקה להתיישבות של ועד הצירים. קאופמן הגה והוציא לפועל כמעט כמבצע יחיד את המערך התכנוני של הקיבוץ והמושב. תכנן עשרות קיבוצים ומושבים, שהידועים בהם הם עין חרוד, כפר יהושע ונהלל שבנויה בצורת עיגול שבמרכזו בתי מגורים ונחלות חקלאיות המסתעפות ממנו בצורה של חרוטים. קאופמן שימש אף כמתכנן של שכונות מגורים עירוניות רבות, לרבות תכנונן של הערים עפולה והרצלייה, שכונות הדר הכרמל, נווה שאנן, כרמל מרכזי ובת גלים בחיפה וחלקים משכונות הגנים רחביה, תלפיות, בית הכרם וקריית משה בירושלים.
‏מכאן שלוחה ברכתי למועדון רוטרי קלוב בפוזנן  שבפוליןRotary Club of Poznan,)‏) מאזור 2230 ‏שהתחיל פעילותו 1990 . ‏המועדון נמנה על 122 ‏מועדונים באזור ובו 2489 ‏חברים השיך לאזור 16 ‏ברוטרי הבינלאומי הכולל את מדינות בילורוסיה, פולין ואוקראינה. ‏המועדון ובו 31 ‏חברים נפגש בכל יום שני בשעה 21.00 ‏ב Bazar Hotel. 
‏אבקש בהזדמנות זאת לברך שנים מחברי המועדון הקשורים לברכה והם חברי וידידי כרמל הכהן שארתור רופין היה לדודו לאחר שרופין התאלמן ונשא את חנה.בתם של מרדכי בן הלל הכהן ואשתו (אחותו של דוד הכהן בן דודו של כרמל הכהן ), ואת חברי וידידי אריה מהולל אשר כתב את הספר "חיפה-עבר,עתיד והווה" - סיפורה של כלכלת חיפה בשנים 1900 ‏- 1995 ‏המכיל בתוכו מידע עצום ומעניין ביותר. ‏אבקש להרים כוסית ברכה למועדון Rotary Club of Poznan!‏

את המרצה האורח הציג חברנו ר/נפתלי ויטמן:  המרתה האורח שלנו היום, מר אבי (אברהם) בינומו , נולד ‏בפברואר 1955 ‏בחיפה. ‏שירת בתותחנים כמפקד צוות. ‏בשנים 1978-1982 ‏למד לתואר ראשון במדעי המדינה ומזרחנות באוניברסיטת חיפה  וכן השלים לימודי תעודה בתחום ניהול השיווק ביחידה ללימודי חוץ באוניברסיטת חיפה. ‏בעת לימודיו שימש יו"ר אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת חיפה, ולאחר מכן יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית. באותה תקופה הכרתי אותו במסגרת תפקידי באוניברסיטת חיפה, עבדתי איתו והוקרתי את פעילותו.  ‏לאחר לימודיו עסק בתחום השיווק והניהול:
‏בשנים 1990-1994 ‏שימש מנהל השיווק של היחידה ללימודי חוץ באוניברסיטת חיפה . בשנים 1994-1996 ‏שימש מנכ"ל המכללה האקדמית חדרה , ולאחר סיום תפקידו במכללת חדרה שימש יועץ שיווקי לחברות בתחום הגז והדלק וכן יועץ לקיבוצים ברחבי הארץ , ובמקביל עסק בפעילות ציבורית במישור המוניציפאלי : ‏נבחר לראשונה למועצת העיר נשר בשנת 1989 ‏. ‏בשנת 1992 ‏הקים את סיעת "ירוקים למען נשר". בבחירות 2003 ‏הפכה סיעתו לגדולה ביותר במועצת העיר. ‏פעילות בולטת במועצת העיר :הקים את קרן המלגות לסטודנטים, שימש יו"ר ועדת הביקורת, יזם והקים את החברה הכלכלית לנשר - "נשרים", ושימש מ"מ יו"ר הדירקטוריון .  ‏בבחירות 2013 ‏ נבחר לראשות העיר נשר.
‏ב 29- ‏בדצמבר 2005 ‏ נהרג בנו הבכור סגן אורי בינמו ז"ל, בעת שחסם בגופו שני מחבלים מתאבדים שהיו בדרכם לביצוע פיגוע התאבדות בישראל. על כך קיבל צל"ש מטעם מפקד אוגדת איו"ש, תא"ל יאיר נולן . ‏לאחר מותו של אורי ז"ל הקים את "עמותת הלוחמים כפיר". שימש יו"ר העמותה מ  2005- ‏ועד ל- 2013 ‏. במסגרת פעילותו כיו"ר העמותה הוביל את אימוץ החטיבה ע"י עיריית עפולה ואת הקמת אתר ההנצחה לחללי חטיבת כפיר בעפולה.  כיום ‏מתגורר בשכונת רמות יצחק שבנשר. נשוי לאידמית ואבא לסגן אורי בינומו ז"ל, ויבדלו לחיים טובים - הילה, נעמה ויובל. אבי- המועדון  לרשותך.

המרצה פתח וסיפר שב 1989 פנו אליו מספר חברים, בינם נשיא מועדוננו יוסי כפירי, שיתמודד לחברות במועצת העיר. באותה עת הוא לא הכיר איש בעיר, והחל לנסוע באוטובוס רגיל כל יום מבוקר עד ערב וכך פגש כל יום כ 600 יש באוטובוס עמם שוחח ולחץ ידיים. מאז עבר זמן ובבחירות האחרונות הוא נבחר לעמוד בראש המועצה כראש העיר נשר. מבחינתו  העתיד לשנים הרבות הוא  ליישם את תוכניות המתאר הקיימות מאז 1973.
מתוכננת בניה נרחבת של מעונות סטודנטים לאוניברסיטת חיפה  הגובלת וחלקה נמצאת בשטח המוניציפאלי של נשר. מתוכנן גשר שיגיע לצומת יגור- פרויקט של 300 מיליון שקל. נשר נחשבת כיום כעיר משגשגת כלכלית. העיר אינה מקבלת חינוך בעיר, שהיא פורצת דרך בתוכניות החינוך בתיכוניים, ביסודיים וכן בפיתוח צהרונים לסיוע לזוגות צעירים עם ילדים. מיליון ₪ חולקו כמלגות ל כ 100 סטודנטים הלומדים בטכניון.
נושא נוסף הוא פיתוח המוקד העירוני שעובד 24 שעות ביום, 7 ימים בשבוע. מתוך כ 7000 פניות בשנה האחרונה טופלו כ 6700. עוד כחודשיים יום גם שיטור עירוני.
מתוכנן פארק בשטחים הגבוליים בין נשר ליגור, ובו ישוב גם האגם הקיים שינוקה וישופץ.  מול הטכניון קיים שטח נרחב בבעלות לעירית חיפה אך בשטחה המוניציפאלי שח נשר. שם ניצן להקים מגדלים ובניה מתקדמת ולהכפיל את מספר תושבי נשר הנוכחי. מאידך יש לשפץ את השכונות הוותיקות בעיקר שכונת בנדור שהיא כיום מוזנחת וזועקת לשיקום מהיר לאפשר דיור סביר בר השגה.
מבחינת התחבורה קיים כבר אישור משרד התחבורה להקמה תחנת רכבת של קווי מסילת רכבת העמק המתחדשת.
מזכיר הכבוד של המועדון ר/עמירם אסמן הודה למרצה על הרצאתו המאלפת. חש גילוי נאות הוא סיפר לקהל הנוכחים  שהוא והמרצה עבדו בצעירותם  בנושאי ביטוח אצל אותו המעביד בשטח הביטוח, ושכיום נחשפה בפנינו תמונת הפיתוח המדהימה של נשר העתידית.

הנשיא המכהן יוסי כפירי הדה אף הוא למרצה האורח, הינק לו בתודה את דגלון המועדון ותעודת נטיעת עץ על שמו ביער הרוטרי שע"ש פול האריס בצפת, הקיש באצבע צרדה על שולי הפעמון המיתולוגי שעל שלוחן הנשיאות ונעל את המפגש המעניין.
 ---------------------------

 כתב וערך: ר/יורם קנטר

2024 © כל הזכויות שמורות למועדון רוטרי חיפה
bullet